Rusia ar pregăti un atac militar asupra NATO până în 2030
Rusia accelerează construcția unei mașinării de război cu potențial de a amenința direct statele membre NATO, avertizează comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, fost prim-ministru al Lituaniei și actual comisar european pentru apărare.
„Putin ar putea folosi această putere militară pentru a testa NATO, iar pericolul este real. Serviciile de informații raportează că Rusia se pregătește să sfideze Articolul 5 al NATO până în 2030”, a transmis fostul prim-ministru lituanian Andrius Kubilius.
Articolul 5 din tratatul fondator al NATO prevede că un atac împotriva unuia dintre statele membre este considerat un atac asupra întregii alianțe, ceea ce obligă celelalte țări să răspundă colectiv. În acest context, Kubilius atrage atenția asupra nevoii urgente de întărire a capacităților de apărare ale Europei pentru a preveni orice tentativă de agresiune.
„În câțiva ani, Rusia ar putea dori să atace una sau mai multe țări europene. Trebuie să ne asigurăm că Putin nu este tentat”, a mai declarat acesta.
Kubilius spune că Europa trebuie să acționeze: „Putin nu se va lăsa descurajat de faptul că îi arătăm Cartea Albă”
Declarațiile comisarului vin în contextul lansării Cărții Albe a Apărării, un document strategic elaborat de Comisia Europeană, menit să contureze viitorul apărării comune a Uniunii Europene. Acesta stabilește principiile unei industrii de apărare integrate și propune o creștere semnificativă a investițiilor militare.
„Putin nu se va lăsa descurajat de faptul că îi arătăm Cartea Albă. Va fi așa doar dacă vom transforma Cartea Albă în acțiune”, a avertizat Kubilius, insistând că măsurile simbolice nu sunt suficiente în fața unei amenințări reale.
El a pledat pentru dezvoltarea unei industrii de apărare unificate la nivel european și a explicat că Uniunea nu se află în competiție cu NATO, ci că rolul său este complementar. Cu toate acestea, Europa trebuie să își asume un rol activ în propria securitate, în condițiile în care „partenerii noștri americani își vor muta atenția (…) către Indo-Pacific, din cauza puterii militare în creștere a Chinei”.

Avem nevoie de o piață unică a apărării și sprijin mai puternic pentru Ucraina
Un alt punct major al intervenției lui Kubilius a fost fragmentarea industriei europene de apărare.
„Industria noastră este foarte fragmentată”, a spus fostul premier, adăugând că „protejarea industriei naționale nu ne va proteja de Rusia”. Astfel, a făcut apel la crearea unei piețe unice în domeniul apărării, care să permită o reacție coordonată și eficientă în fața amenințărilor.
Comisarul a cerut, de asemenea, ca Uniunea Europeană să își intensifice sprijinul pentru Ucraina. El a remarcat că, de la începutul invaziei pe scară largă lansate de Kremlin, sprijinul UE s-a ridicat la doar 0,1% din PIB-ul Uniunii – un nivel considerat insuficient în raport cu amploarea conflictului.
„Putem și trebuie să facem mult mai mult. Dacă vine furtuna, niciunul dintre noi nu va scăpa de distrugere. Solidaritatea este cea mai importantă valoare a noastră. Dacă o țară nu investește în apărarea sa, acest lucru slăbește toate sistemele noastre de apărare”, a declarat Kubilius.
Europa, în fața unei alegeri fundamentale
În încheiere, comisarul european Kubilius a transmis un mesaj clar și ferm: Europa nu își mai poate permite să depindă exclusiv de aliații transatlantici. În fața unei Rusii agresive și a unui posibil conflict, Uniunea Europeană trebuie să își asume un rol central în propria apărare.
„Cei 460 de milioane de europeni nu ar trebui să se bazeze pe 340 de milioane de americani pentru a se apăra împotriva a 140 de milioane de ruși care nu pot învinge 38 de milioane de ucraineni. Putem face mai bine”, a conchis Andrius Kubilius.