Republica Moldova este la un pas să fie atacată? Președintele rus Vladimir Putin nu se va opri aici în cazul unei victorii în Ucraina. Liderul de la Kremlin va încerca apoi să extindă influența sa asupra țărilor care anterior făceau parte din URSS. Avertismentul a fost lansat de șeful Conferinței Internaționale de Securitate de la München, Christoph Heusgen.

„Dacă Putin nu pierde războiul din Ucraina, ar trebui să ne așteptăm să ajungă în Moldova sau în statele baltice”, a declarat Heusgen, într-un interviu acordat Rheinische Post.

Președintele Rusiei a afirmat în repetate rânduri că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”. Liderul de la Kremlin a menționat că „zeci de milioane” de ruși au rămas în afara teritoriului rus în urma acestei dezintegrări.

Putin are intenția de a restabili statul în granițele fostei URSS

În acest context, Heusgen consideră că Putin are intenția de a restabili statul în granițele fostei URSS.

Șeful Conferinței Internaționale de Securitate de la München a solicitat adoptarea unor măsuri „tot ce este posibil” pentru a asigura că Ucraina primește arme și alte forme de asistență necesare pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse și pentru a-și recăpăta teritoriile.

Într-un interviu recent cu jurnalistul american Tucker Carlson, Putin a dat explicații pentru invadarea Ucrainei. El a susținut că aceasta a fost întotdeauna „parte din pământurile rusești” până când autoritățile sovietice, „la ordinul lui Stalin”, au transformat-o într-un „stat artificial”.

Vladimir Putin, Rusia
Vladimir Putin, interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson/SURSA FOTO: Kremlin.ru

Liderul de la Kremlin susține că nu vrea să atace alte țări

Cu toate acestea, el a afirmat că nu are intenția să atace alte țări, cel puțin pe cele care sunt membre NATO.

„Nu avem interese nici în Polonia, nici în Letonia – nicăieri. De ce am avea nevoie de asta?”, a afirmat Putin.

Președintele rus a asigurat că nu va implica țara într-un conflict global. El a apreciat că acest demers „contrazice bunul simț” și ar putea conduce la „distrugerea întregii umanități”. Cu toate acestea, președintele Rusiei a subliniat că va reacționa în cazul unui „atac NATO”.

Liderul Rusiei a amenințat, anterior, țările baltice

În luna ianuarie, Putin a adresat amenințări la adresa țărilor baltice cu privire la deportarea cetățenilor ruși.

„Ceea ce se întâmplă acum în Letonia și în celelalte republici baltice, când rușii sunt pur și simplu izgoniți, acestea sunt chestiuni foarte grave care afectează direct securitatea țării noastre”, a declarat, atunci, liderul rus.

Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a remarcat că această retorică a lui Putin ar putea pregăti terenul pentru un posibil atac asupra acestor state. Atacul ar fi similar cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. În acest caz, acuzații de „genocid” în Donbass au fost folosite drept justificare.

Rusia a pus ochii pe Republica Moldova

Anterior, 10 lideri militari și miniștri ai țărilor NATO au subliniat necesitatea pregătirii pentru un eventual conflict cu Rusia. Ei susțin că flancul estic al alianței este cel mai vulnerabil datorită proximității față de țara agresoare. Conform acestora, el ar putea fi primul vizat în cazul unui atac.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut repetate aluzii la viitorul Ucrainei. Nici Republica Moldova nu a fost uitată în acest context. Declarațiile au venit în contextul intenției acesteia de a adera la Uniunea Europeană. El a exprimat nemulțumirea față de dorința președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de a adera la NATO. În plus, a lansat și avertizarea să evite crearea unui „cap de pod anti-rus” în țară.