Scenariu cumplit pentru Europa! Planul lui Vladimir Putin în cinci faze

Vladimir Putin și Serghei Șoigu

SURSA FOTO: kremlin.ru

Kremlinul ar putea ataca un stat membru NATO. Ce stat ar putea fi noua țintă a armatei ruse? Ziarul britanic The Telegraph a explicat cele cinci faze care ar duce la o confruntare militară Rusia-NATO.

Rusia ar putea ataca un stat membru NATO?!

Rusia ar putea ataca un stat membru NATO?! „The Telegraph” a prezentat o nouă posibilă situație în care armata Rusiei ar lansa un atac militar asupra Europei și a unor state membre NATO. Ziarul britanic a identificat cinci etape ce ar culmina într-o confruntare directă Rusia-NATO. Secvența de acțiuni prevăzută de experți militari este parte a unui plan ce ar putea avea loc până la sfârșitul anului 2024.

Fază 1: începutul anului 2024: Rusia mobilizează 200.000 de trupe militare și inițiază o nouă campanie militară în Ucraina, în contextul unui sprijin occidental incert pentru țara vecină.

SURSA FOTO: The Telegraph

Fază 2: vară anului 2024: Armata Rusiei atacă statele baltice prin intermediul operațiunilor cibernetice și provoacă neliniște printre comunitățile de etnici ruși.

SURSA FOTO: The Telegraph

Fază 3: toamnă anului 2024: Rusia utilizează tulburările ca pretext pentru a desfășura manevre militare în Belarus și pentru a consolida prezența militară în Kaliningrad.

SURSA FOTO: The Telegraph

Fază 4: iarnă 2024-2025: Rusia declanșează un conflict militar în Suwalki, implicând astfel Polonia și statele baltice în război.

Fază 5: confruntare: În momentul în care armata Rusiei se va confrunta cu forțele militare ale NATO, președintele Rusiei, Vladimir Putin, va decide dacă lansează un atac asupra Europei sau nu.

SURSA FOTO: The Telegraph

Rusia n-ar putea învinge NATO

Potrivit economistului Andrew Lilico, care scrie la rubrica „opinii” a ziarului britanic „The Telegraph”, armata Rusiei nu are vreo șansă să iasă învingătoare într-un conflict militar contra unui alt stat european. „Logica matematică este implacabilă.” Pe termen mediu, pentru a avea o șansă împotriva forțelor armate combinate ale UE, armata Rusiei ar trebui să-și dubleze sau să-și tripleze forțele militare sau să-și dubleze sau să-și tripleze cheltuielile militare în raport cu PIB-ul.

„Pe termen mediu, chiar și lăsând deoparte orice diferențe de „moral”, pentru a avea o șansă împotriva armatelor UE combinate (și astfel să fie în orice poziție de a amenința Marea Britanie), Rusia ar trebui fie să-și dubleze, fie să-și tripleze forțele militare actuale, fie să se dubleze sau să tripleze cheltuielile sale militare în raport cu PIB.

O dublare a cheltuielilor sale în raport cu PIB-ul l-ar pune în intervalul de 12-15% din Uniunea Sovietică târzie – nivelul care a provocat prăbușirea economiei sovietice în anii 1980. O triplare ar paraliza și mai tare economia rusă”, a explicat economistul Andrew Lilico.