"Ar trebui să ne gândim dacă nu cumva locul este nepotrivit pentru noi", sugerează, prudent, Manfred Neumann, profesor emerit la Universitatea din Bonn. Un gând care îl macină şi căruia a decis să-i dea glas.
Dar dacă, de fapt, ar părăsi doar Germania zona euro?
"Ar trebui să ne gândim dacă nu cumva locul este nepotrivit pentru noi", sugerează, prudent, Manfred Neumann, profesor emerit la Universitatea din Bonn. Un gând care îl macină şi căruia, într-un final, a decis să-i dea glas.
Diferenţa, crede Neumann, stă în nivelul de industrializare, mult diferit în Germania faţă de cel din alte state ale zonei euro. Cifrele spun că peste 20% din totalul economiei germane provine din industrie, în vreme ce în Franţa, aportul a coborât la maximum 10-12 procente. Şi, în vreme ce productivitatea industriei germane creşte, costurile de producţie fac din industria italiană una din ce în ce mai necompetitivă. "Dacă vom urma această cale, moneda noastră va avea nevoie periodic de reevaluări de pe urma cărora vor beneficia alţii", avertizează Neumann.
Clyde Prestowitz şi John Prout sunt economişti americani şi exprimă o părere similară într-o analiză publicată pe pagina de web a CNN: spaţiul euro nu suferă atât de pe urma datoriilor şi a dificultăţilor economice din ţările periferice, cât, mai degrabă, din cauza hipereficienţei Germaniei. Politicile de salvare au eşuat, până acum, din cauza unei premise greşite: s-a dorit ca statele cu probleme să devină mai germane.