„Faţă de pieţele din vestul Europei, unde noul ciclu imobiliar a adus creşteri importante, în România creşterea a fost slabă şi mă aştept ca şi o eventuală scădere să urmeze o traictorie similară“, a spus Miklo în cadrul unui eveniment organizat de Bucharest Real Estate Club.
O dovadă a potenţialului de creştere a pieţei comerciale locale (birouri, malluri, depozite, hoteluri) este faptul că România încă are cea mai mare diferenţă între randamentele investiţionale (yield-urile) de dinainte de criză şi cele de acum. Astăzi, randamentul rezultat la achiziţia unei clădiri de birouri într-o zonă premium a Bucureştiului este de circa 7%, iar distanţa faţă de cel mai mic nivel atins până acum este de 1,5%, potrivit brokerului imobiliar, în timp ce în ţările din regiune randamentele actuale le depăşesc pe cele de dinainte de criză. Cu cât randamentul este mai mare, cu atât proprietatea este mai ieftină. O compresie a randamentului aduce după sine scumpirea imobilelor.
Diferenţa de randament dintre Bucureşti şi Varşovia este de peste 200 de puncte de bază, ceea ce înseamnă că proprietăţile româneşti încă sunt mai ieftine decât cele poloneze.
Potrivit lui Miklo, încrederea în sectorul imobiliar este mare şi oferă un fundal pozitiv pentru viitor, la nivel global. Un plus al pieţei locale este dat de productivitatea crescută din România. Datele Colliers arată că la fiecare 100 de dolari investiţi în România se produc 242 de dolari.
Brokerii imobiliari speră ca anul acesta să ajungă la un volum de tranzacţii cu proprietăţi comerciale de un miliard de euro, în timp ce Polonia ajunge la circa 6 mld. euro.