Escaladarea militară dintre Rusia și NATO: scenariile unui „război al viitorului”

Un posibil conflict militar între Rusia și NATO a devenit din nou o temă îngrijorătoare, iar un documentar realizat de ZDF, intitulat „Krieg der Zukunft”, explorează scenariile posibile ale unui astfel de război.

Publicația germană Express arată că Germania ar deveni un punct strategic cheie pentru desfășurarea trupelor NATO, iar amenințarea rachetelor și atacurilor cibernetice rusești este luată în calcul de experți militari.

„Într-un război cu Rusia, Germania este zona de desfășurare a trupelor NATO”, a afirmat în documentar analistul Franz-Stefan Gady de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, potrivit Express.

Cât de pregătită este Europa pentru un conflict militar major?

Conform inspectorului general al forțelor armate germane, Carsten Breuer, statele NATO trebuie să fie pregătite de un război până la sfârșitul acestui deceniu, deoarece Rusia ar putea avea nevoie de între cinci și opt ani pentru a se regrupa după pierderile suferite în Ucraina.

Flancul estic al NATO se întinde pe 3.000 de kilometri, iar Germania, Polonia și statele baltice ar fi în prima linie a unui eventual conflict. Lituania este considerată cel mai vulnerabil stat baltic, potrivit analistului François Heisbourg, deoarece un atac rusesc ar evita o confruntare directă cu puteri nucleare precum Marea Britanie, Franța sau SUA, care au trupe staționate în Estonia.

În ceea ce privește Polonia, un atac ar avea consecințe extrem de grave, având în vedere dimensiunea armatei poloneze și angajamentele NATO.

Slăbiciunile NATO în fața unei ofensive rusești

Documentarul ZDF evidențiază mai multe vulnerabilități ale NATO, în special în ceea ce privește apărarea aeriană și războiul cibernetic:

  • Lipsa unui sistem eficient de apărare aeriană: Germania a investit 8 miliarde de euro în sistemul israelian Arrow 3, dar acesta nu protejează împotriva rachetelor de croazieră, care ar putea fi utilizate de Rusia.
  • Dependenta de sistemul Patriot: Bundeswehr-ul dispune de doar 9 unități, în timp ce experții estimează că ar fi necesare între 50 și 60 de sisteme pentru protecția întregii țări.
  • Slaba pregătire pentru războiul cu drone: Tancurile moderne Leopard 2 sunt dotate cu sisteme avansate de protecție, dar nu sunt optimizate pentru confruntări cu drone, un aspect crucial în conflictele moderne.
Sursă: Wikipedia

Un război total, cu pierderi masive încă din primele ore

Analistul militar Franz-Stefan Gady estimează că, într-un scenariu de război, pierderile NATO în primele ore ar putea ajunge la zeci de mii de soldați.

„Vorbesc într-adevăr despre pierderi care s-ar putea ridica la zeci de mii în primele ore. Este NATO capabil să suporte astfel de pierderi? În acest moment, cu siguranță nu”, avertizează Gady.

Documentarul concluzionează că, deși tehnologia avansată va juca un rol esențial, un eventual „război al viitorului” va semăna, din multe puncte de vedere, cu conflictele anterioare: morți, răniți și lupte în tranșee.