Rusia ar putea învinge România în mai puțin de 24 de ore

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România? Raportul CEPA din 2021, coordonat de generalul american Ben Hodges, a fost reluat de presa din Italia. În acest raport s-au evidențiat, printre alte scenarii de război, posibilitatea ca Rusia să învingă România „în mai puțin de 24 de ore”, în cazul unui atac.

„Mai puțin de 24 de ore pentru a învinge România. Acesta este timpul de care ar avea nevoie Putin pentru a ataca și cuceri Bucureștiul. Dificultățile de deplasare a trupelor și munițiilor NATO, influențele rusești în țările vecine și un punct slab în teritoriu ar face posibilă obținerea victoriei într-un timp scurt. Posibilitatea unui atac rusesc în România înspăimântă NATO. Și pentru că, odată cu războiul din Ucraina, trupele Moscovei se află la mai puțin de 500 km de București. Mai exact în Crimeea. Iar gata de acțiune este și flota navală din Marea Neagră”, scrie publicația italiană Il Messagerro.

Jurnaliștii menționează, în baza raportului din 2021 al CEPA (Centrul de Analiză a Politicii Europene / Center for European Policy Analysis), că o eventuală acțiune a Kremlinului în România ar putea paraliza Europa. Ca urmare, liderii Uniunii Europene au început să facă investiții semnificative în domeniul apărării.

În scrisoarea președintelui Klaus Iohannis către Parlamentul României, se precizează că „în cazul unor situații neprevăzute care prefigurează o criză gravă de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranității naționale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate decide desfășurarea pe teritoriul României a forțelor NATO de reacție foarte înaltă – Forța operațională comună de reacție foarte înaltă (VJTF), pentru a dezamorsa criza și a descuraja escaladarea acesteia”.

 „Da, populația din România, ca și întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să fie îngrijorată”, a declarat generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Gheorghiță Vlad
Gheorghiță Vlad; SURSA FOTO: Facebook, General Gheorghita Vlad

Focșani, cel mai slab punct pentru apărarea României

Conform raportului menționat în presa italiană, sunt luate în considerare două posibile strategii de atac asupra României. Poarta Focșani este considerată cel mai critic punct pentru apărarea României. Este, totodată, catalogat drept cel mai slab element al frontierelor NATO.

„Cea mai îngrijorătoare este o operațiune terestră rusă prin Poarta Focșani. Care este considerată cel mai critic punct pentru apărarea României, dar și cel mai slab element al frontierelor NATO. Este vorba de o parte a teritoriului Bucureștiului cuprinsă între Dunăre și Siret. Potrivit experților militari, armata rusă, poziționată pe coasta de nord-vest a Mării Negre, ar ajunge în București în puțin mai mult de 24 de ore”, se arată în raport.

Intervenția NATO ar fi inoportună

Conform analizei CEPA, deși poate părea incredibil, o intervenție a NATO în cazul unei invazii rusești în România „ar putea să nu fie atât de oportună”. Iar motivul ar fi starea precară a infrastructurii și a comunicațiilor din regiune.

De unde ar putea veni atacul?

Un scenariu ar fi o operațiune amfibie lansată din Crimeea, care a fost ocupată după anexarea sa în 2014, sau un atac terestru prin Marea Neagră. Acestea sunt posibilele scenarii ale unei invazii rusești în România. Există și un alt scenariu, mai puțin probabil, dar luat în considerare de către analiști: ocuparea mai întâi a Ucrainei și a Republicii Moldova și apoi a României. Cu toate acestea, există elemente care fac ca aceste scenarii să fie extrem de improbabile.

NATO ar avea nevoie de două sau trei zile pentru a interveni

Conform raportului, pentru astfel de operațiuni, Rusia ar avea nevoie de pregătiri uriașe, pe care NATO nu le-ar putea ignora. Dacă un astfel de scenariu ar deveni realitate, România ar putea pierde în fața Rusiei în mai puțin de 24 de ore, potrivit simulării realizate la Academia Forțelor Terestre din Sibiu. Iar asta pentru că NATO ar necesita între 48 și 72 de ore pentru a ajunge în orice punct al Alianței. Cu toate acestea, intervenția în România ar fi dificilă din cauza infrastructurii precare.

Ce tactică de apărare s-ar folosi?

Pentru a face față unui atac din partea Rusiei, NATO ar trebui să mobilizeze între 60.000 și 100.000 de soldați. De asemenea, ar fi necesari 20 de milioane de litri de combustibil și 12.000 de tone de muniție. Operațiunile defensive ar putea începe din Germania, traversând Polonia și Ucraina, sau din sud, în special din Italia, folosind porturile din Grecia și continuând prin Bulgaria.

Cu toate acestea, nu toate căile ferate, podurile și tunelurile sunt capabile să transporte echipamente grele. Din acest motiv, se ia în considerare inclusiv utilizarea macaralelor pentru a le ocoli. Un punct critic este Ruse-Giurgiu, de-a lungul Dunării. Un atac asupra acestui punct „ar duce la eșecul deplasării forțelor Alianței”. O alternativă ar fi un sistem de barje pe Dunăre, care ar putea crea treceri de râu și ar putea transporta trenuri.

Un alt risc îl reprezintă influența rusă

Un alt factor de risc este influența rusă. Portul grec Salonic este controlat economic de Rusia, ceea ce ar putea determina trupele NATO să ia în considerare utilizarea portului mai mic Alexandroupolis. În plus, condiționarea politică a lui Vladimir Putin în Ungaria, Serbia și Bulgaria ar putea genera mișcări de protest. De asemenea, ar putea duce la refuzul accesului NATO la infrastructura de transport în aceste țări.

În luna mai, Uniunea Europeană a aprobat participarea Statelor Unite ale Americii, Norvegiei și Canadei la inițiativa de creștere a mobilității militare. Această inițiativă implică un cost de 1,5 miliarde de euro.