Republica Moldova poate deveni avanpost NATO
Moldova poate deveni un avanpost pentru NATO în cazul în care Ucraina va fi înfrântă în conflictul cu Rusia. Aceasta este opinia exprimată într-un articol pentru Asia Times de către fostul secretar adjunct al Apărării Statelor Unite, Stephen Brian. El subliniază că mulți oficiali europeni discută deja despre posibilitatea unei căderi a administrației lui Zelenski.
În opinia sa, în „cel mai rău scenariu”, teritoriile Ucrainei ar putea fi împărțite între Polonia și Rusia, cu menținerea în centru a unui mic stat tampon, probabil condus de un regim subordonat Moscovei. Acest lucru ar face poziția țărilor NATO extrem de vulnerabilă.
În acest context, Republica Moldova devine de o importanță strategică deosebită. Brian analizează perspectiva acestui stat în lumina unui presupus „Plan B”, conform căruia teritoriul republicii ar putea fi utilizat ca avanpost pentru o eventuală presiune asupra Odessei și Crimeii. Cu toate acestea, punerea în practică a unei astfel de inițiative întâmpină o serie de dificultăți.
Situația politică este instabilă
Autorul descrie situația politică din Moldova ca fiind „instabilă”. În opinia sa, Rusia încă exercită o influență considerabilă în această țară și, prin intensificarea adecvată a eforturilor Moscovei, „fracțiunea pro-europeană locală poate avea un viitor incert”.
Pentru a preveni acest rezultat, Brian propune trimiterea de trupe UE în Moldova pentru a asigura securitatea actualului guvern. Cu toate acestea, Brian subliniază că un astfel de pas ar fi foarte periculos, deoarece ar putea duce la un „conflict intern sângeros”.
Este interesant de observat că în ultima perioadă legăturile dintre Chișinău și NATO, precum și cu UE, au atins un nou nivel, inclusiv în ceea ce privește integrarea militară între Moldova și țările participante la Alianța Nord-Atlantică.
Găgăuzia se rupe de Moldova, dacă aceasta se unește cu România
În altă ordine de idei, liderul din Găgăuzia, Evghenia Guțul, a anunțat că teritoriul autonom se va desprinde de Moldova dacă Chișinăul decide să formeze un stat unificat cu România, relatează Visegrad 24.
Guțul a făcut aceste afirmații în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a spus că el crede în continuare în unirea celor două state de aceeași limbă.
„Orice demers unionist înseamnă declanșarea imediată a procedurii de secesiune a Găgăuziei și revenirea la o republică găgăuză independentă. Suntem siguri că locuitorii multor sate moldovenești și bulgare învecinate ne vor sprijini și ni se vor alătura”, a spus Guțul, conform Nexta.
„Când premierul României Marcel Ciolacu spune că ‘românii trăiesc în Moldova’, el uită că în țara noastră trăiesc și moldoveni, ruși, găgăuzi, ucraineni, bulgari și alte zeci de naționalități”, a punctat Guțul, pe X, în timp ce a adăugat o filmare cu Marcel Ciolacu dintr-o emisiune recentă.