În presa americană au apărut în ultimele zile o serie de documente explozive în legătură cu fostul consilier de securitate națională Michael Flynn, documente care rată un plan prin care oficialii de vârf ai FBI au încercat să-l incrimineze pe fostul consilier de la Casa Albă, dar și faptul că au acționat într-o manieră ostentativ neconstituțională și fabricată. Scenariul pare unul copiat după cel aplicat în România în ultimii ani.
Noile documente ieșite la suprafață subminează în continuare viziunea atât asupra legitimității, cât și a motivațiilor investigațiilor făcute sub conducerea fostului director FBI James Comey, scrie publicația Tribuna, preluân o analiză The Hill.
Pentru cei care au văzut de mult timp un efort concertat în cadrul Departamentului de Justiție de a ținti administrația Trump, fragmentele documentelor apărute sună ca o reală teorie „deep state”. Documentele pot fi descărcate de aici.
Una dintre note reflectă discuțiile din cadrul FBI la scurt timp după alegerile din 2016, despre cum să-i întindă o capcană lui Flynn într-o conversație referitoare la conversațiile lui cu ambasadorul rus Sergey Kislyak. Potrivit Fox News, nota a fost scrisă de fostul șef de contrainformații al FBI, Bill Priestap, după o întâlnire cu Comey și directorul adjunct, Andrew McCabe.
„Care este scopul nostru? Adevăr și recunoaștere sau să-l facem să mintă, astfel să-l putem da în judecată sau să-l concediem?”
Posibil ca asta să fi fost o întrebare cinstită cu privire la motivația din spatele urmării lui Flynn, o decizie pe care mai târziu Comey și-a asumat-o public atunci când a spus unei audiențe că a decis că putea „scăpa” trimițând „niște oameni” la Casa Albă pentru a-i înscena ceva lui Flynn, consilier al lui Donald Trump, ca să-i facă un dosar.
Flynn a recunoscut încălcarea unei legi neconstituționale
Noile documente explorează, de asemenea, modul în care Departamentul de Justiție l-ar fi putut determina pe Flynn să admită că a încălcat Logan Act, o lege care datează din 1799 și care încriminează un cetățean care intervine în disputele dintre Statele Unite și guvernele străine. Această lege nu a fost folosită niciodată pentru condamnarea unui cetățean și este privită în general ca fiind fragrant de neconstituțională.
În rolul său de consilier de securitate națională pentru președintele ales, nu a făcut nimic ilegal în întâlnirea cu Kislyak. Să folosești această lege abuzivă în cazul acesta este absolut absurd, deși fostul Procuror General Sally Yates a pus acțiunea sub semnul întrebării. Cu toate acestea, FBI a folosit fixist această lege abuzivă pentru a-l viza pe generalul locotenent în rezervă.
Cum încerca FBI să îl atragă în capcană
Un alt document recent publicat este un e-mail al fostei avocate FBI Lisa Page adresat agentului special FBI Peter Strzok, cel care a condus investigația împotriva lui Flynn. În e-mail Page sugerează că Flynn ar putea fi atras în capcană făcând o trimitere la o lege federală care încriminează mințirea anchetatorilor federali. Page îi sugerează lui Strzok că „ar fi simplu să strecori asta întâmplător”.
Prin urmare, ideea nu era să protejeze securitatea națională sau să afle informații critice. Era vorba despre înscenarea lui Flynn într-un caz legal de vânătoare de trofee.
Un alt lucru tulburător este faptul că Departamentul de Justiție a făcut publice aceste dovezi abia recent. Când Flynn a fost presat să pledeze vinovat pentru o singură acuzație, aceea că a mințit anchetatorii, el nu știa de existența unor astfel de probe și că anchetatorii federali care l-au intervievat au raportat superiorilor că nu cred că Flynn i-a mințit intenționat când a negat discutarea sancțiunilor împotriva Rusiei cu Kislyak.
Procurorul special Robert Mueller și echipa sa au schimbat toate acestea și au decis să înainteze o acuzație dubioasă. L-au ruinat financiar pe Flynn, ca mai apoi să-l amenințe că îl vor acuza pe fiul său.
Flynn nu a negat niciodată conversația cu ambasadorul rus, știind că FBI avea un transcript al acesteia. Într-adevăr, președintele Trump a exprimat public dorința de a reformula relațiile cu Rusia și de a renegocia astfel de zone tensionate. Dar Flynn tot a pledat vinovat la acuzația de mințire a anchetatorilor federali. Aceste informații suplimentare amplifică îndoielile cu privire la acest caz.
Agenții FBI au mințit, dar au scăpat
E important de reținut că diverși oficiali FBI au mințit și au acționat în mod ilegal sau lipsit de etică profesională, dar toți au scăpat fără acuzații. McCabe a avut un rol de supraveghere în anchetarea lui Flynn. A fost descoperit mai târziu de către Departamentul de Justiție că a mințit în repetate rânduri anchetatorii. În timp ce cazul lui era trimis pentru acuzații penale, McCabe a fost concediat, dar niciodată acuzat. Strzok a fost și el concediat pentru comportament lipsit de etică profesională.
Comey a scurs în mod intenționat documente FBI, inclusiv informații potențial clasificate, dar nu a fost pus sub acuzare niciodată. Un alt agent FBI, responsabil cu mandatele secrete utilizate pentru ancheta cu Rusia, a falsificat dovezi pentru continuarea anchetei. Încă nu este pus sub acuzare. Decuplarea acestor cazuri de tratamentul aplicat lui Flynn este iritantă și grotescă.
Flynn a fost un instrument util pentru toată lumea și pentru toate, mai puțin pentru Justiție. Robert Mueller a ignorat punctul de vedere al anchetatorilor și l-a constrâns pe Flynn să pledeze vinovat pentru o infracțiune pe care nu a comis-o, pentru a putea obține mărturii dăunătoare împotriva lui Trump și a asociaților săi, pe care Flynn nu le avea.
Mass-media a acoperit cazul Flynn pentru a prezenta teoria falsă a coluziunii cu Rusia și pentru a instiga americanii cu ideea că Mueller a descoperit o conspirație infracțională.
Justiția cere respingerea urmăririi penale a lui Flynn. Dar oricare a fi fost „scopul” înscenării lui Flynn, condamnarea lui nu a fost unul dintre ele.