Oficiali occidentali din serviciile de informații și militari consideră că războiul Rusiei din Ucraina se află într-o etapă critică care ar putea determina rezultatul pe termen lung al conflictului, potrivit mai multor surse familiare cu serviciile de informații americane și occidentale.
Acest moment crucial ar putea forța, de asemenea, o decizie dificilă pentru guvernele occidentale, care până acum au oferit sprijin Ucrainei cu un cost în continuă creștere pentru propriile economii și pentru stocurile naționale de arme.
Oficiali occidentali: Trei scenarii posibile ar putea avea loc
În primul rând Rusia ar putea continua să facă progrese în cele două provincii estice cheie. Alt scenariu este acela că liniile de luptă s-ar putea înăspri într-un impas care să se prelungească luni sau ani de zile, ducând la pierderi enorme de ambele părți și la o criză care se va derula lent și care va continua să afecteze economia globală.
Apoi, există ceea ce oficialii consideră cel mai puțin probabil scenariu: Rusia și-ar putea redefini obiectivele de război, ar putea proclama că a obținut victoria și ar încerca să pună capăt luptelor. Deocamdată, acest scenariu pare să fie puțin mai mult decât o iluzie, spun sursele, potrivit unei analize făcute de CNN.
Dacă Rusia reușește să își consolideze unele dintre câștigurile sale în est, oficialii americani se tem din ce în ce mai mult că președintele rus Vladimir Putin ar putea, în cele din urmă, să folosească acest teritoriu ca punct de sprijin pentru a împinge atacul mai departe în Ucraina.
„Sunt sigur că, dacă Ucraina nu este suficient de puternică, vor merge mai departe”, a avertizat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a îndemna Occidentul să trimită mai repede mai multe arme. „Le-am arătat puterea noastră. Și este important ca această forță să fie demonstrată împreună cu noi și de partenerii noștri occidentali”.
Ajutorul militar occidental, a spus el, „trebuie să vină mai repede” dacă aliații Ucrainei vor să blocheze ambițiile teritoriale ale Rusiei.
Oficialii occidentali consideră, în general, că Rusia se află într-o poziție mai favorabilă în est, bazându-se doar pe avantajul numeric. Cu toate acestea, „progresul rusesc nu este o concluzie inevitabilă”, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.
Pierderi grele de ambele părți în acest război de uzură
Pe măsură ce liniile de front ale conflictului s-au transformat într-un război de uzură construit în jurul tirurilor de artilerie, ambele părți au suferit pierderi enorme și se confruntă acum cu un potențial deficit de personal. Rusia a suferit, de asemenea, pierderi de până la o treime din forțele sale terestre, iar oficialii serviciilor de informații americane au declarat public că Rusia va avea dificultăți în a obține câștiguri serioase fără o mobilizare completă, o mișcare periculoasă din punct de vedere politic pe care Vladimir Putin nu a fost dispus până acum să o facă.
Deocamdată, luptele se concentrează în două orașe înfrățite pe malurile opuse ale râului Seversky Donets, Sievierodonetsk și Lysychansk. Luptătorii ucraineni sunt aproape complet încercuiți la Sievierodonetsk.
Chiar dacă analiștii occidentali consideră că Ucraina are mai multe șanse de a apăra Lysychansk, care se află pe un teren înalt, există deja semne îngrijorătoare că rușii încearcă să taie liniile de aprovizionare ale orașului prin înaintarea dinspre sud-est.
„În multe privințe, soarta Donbasului nostru se decide” în jurul acestor două orașe, a declarat Zelenski săptămâna trecută.