Kremlinul ar putea folosi Găgăuzia pentru a influența alegerile parlamentare din 2025

Expertul Ion Tăbîrță este de părere că Rusia va utiliza autonomia găgăuză pentru a influența rezultatele alegerilor din următorii doi ani. Obiectivul principal este să diminueze ratingul electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) înaintea alegerilor parlamentare din 2025.

”În context intern va fi folosită mai mult UTA Găgăuzia deoarece este în câmpul constituțional al Republicii Moldova, iar regiunea transnistreană nu, iar evident tot acest lucru se va face în preajma alegerilor prezidențiale, dar în mod special ale celor parlamentare și se dorește scăderea ratingului electoral al partidului de guvernământ, al președintelui Maia Sandu.

Astfel, ca la următoarele scrutine să avem alte forțe politice care vor acumula scorul necesar ca să formeze o guvernare anti-europeană și mult mai loială Federației Ruse”, a declarat acesta pentru Adevărul.

Nu este exclusă reluarea protestelor în Găgăuzia

Ion Tăbîrță nu exclude reluarea protestelor în Găgăuzia, care vor migra treptat către Chișinău.

”Ce se face acum este pentru a crea un fundal informațional nepopular guvernării, nepopular parcursului european și anume scopul este în continuare neutralitate, echilibristică geopolitică în perspectiva schimbării guvernării de la Chișinău. Noi trebuie să înțelegem că aceste proteste în Găgăuzia sunt organizate de către Ilan Șor. El anterior în toamna 2022, dar și iarna 2023, a organizat aici proteste.

Ele, sigur, pot fi începute din Găgăuzia și ulterior prelungite în Chișinău sub pretextul că Găgăuzia sau întreaga populație își dorește să dea jos actuala guvernare care nu mai e populară, dar trebuie de văzut până la urmă care este intenția.

Totuși, Găgăuzia nu este conectată la întreaga R. Moldova și noi cumva exagerăm dacă spunem că cei din nordul R. Moldova sau de la Chișinău cunosc bine ce se întâmplă acolo. Se poate crea un cadru informațional sub pretextul căruia protestul s-a început în Găgăuzia și să migreze spre Chișinău, încercând să-i dea o amploare națională”, a afirmat comentatorul politic.

Ion Tăbîrță
SURSA FOTO: ipn.md

Încercările de destabilizare ar putea fi coordonate de Ilan Șor

Se preconizează că încercările de destabilizare a situației sociale și politice din Republica Moldova vor fi coordonate de Ilan Șor. Acesta este considerat instrumentul Kremlinului și al oligarhilor fugari, conform analizei experților.

”El este un executant al altor cercuri de influență de la Kremlin, al altor grupări care-și doresc să dea jos actuala guvernare. Iar interesele oligarhilor fugari au coincis cu interesele Kremlinului și ei și-au dat mâna, nu neapărat din mare dorință sau prietenie. Ei s-au unit toți acum contra guvernării proeuropene de la Chișinău, contra Maiei Sandu, iar Ilan Șor este liantul, executantul și acel instrument care are drept scop să destabilizeze situația social-politică din R. Moldova în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare care urmează în perioada următoare.

Șor este condamnat, Șor avea business, deținea Aeroportul Internațional Chișinău. El are propriile interese, adică unu: supraviețuirea politică și fizică, și doi: să nu piardă acele afaceri, acele surse de venit. El este unul dintre marii perdanți ai schimbării guvernării, el urmărește interesele proprii, nu că ar fi un ideolog pro-Kremlin, el tot face parte dintre oligarhii fugari”, a subliniat Ion Tăbîrță.

Rusia ar vrea să compromită referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Potrivit experților de la Chișinău consultați de „Adevărul”, există posibilitatea ca regiunea prorusă Găgăuzia din Republica Moldova să refuze să deschidă secții de votare la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Acest demers ar fi realizat la solicitarea Kremlinului, care ar intenționa să folosească Găgăuzia pentru a destabiliza țara vecină.

Recent, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a emis un avertisment că Rusia are planuri de a utiliza Transnistria și Găgăuzia pentru a desfășura operațiuni hibride cu scopul de a destabiliza Republica Moldova înaintea discuțiilor privind aderarea la Uniunea Europeană și a alegerilor prezidențiale.

Avertizarea vine într-un context în care bașcana Găgăuziei, Evgenia Guțul, s-a întâlnit cu Serghei Kirienko, șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, și cu președintele Vladimir Putin.

Evghenia Guțul a cerut sprijin. Aceasta a denunțat presiunile din partea autorităților de la Chișinău. Cererea de sprijin a fost făcută la scurt timp după ce așa-numiții deputați din regiunea separatistă transnistreană au adoptat o rezoluție prin care au solicitat ajutorul, inclusiv din partea Rusiei, pentru a proteja cei peste 220.000 de cetățeni ruși.

Conform declarațiilor șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, Rusia adoptă o strategie pentru compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această strategie vizează referendumul privind integrarea și alegerile. Iar gruparea condusă de oligarhul fugit, Ilan Șor, este considerată principalul aliat al Kremlinului în acest demers.