Oficiali şi experţi din tot mai multe ţări încep să vorbească de o evoluţie a Japoniei spre 'cel mai grav scenariu' în criza nucleară declanşată după seismul violent de la 11 martie.
Directorul agenţiei nucleare ruse Rosatom, Serghei Kirienko, a declarat miercuri pentru Reuters că, ‘din păcate, situaţia evoluează spre scenariul cel mai pesimist’.
El a precizat că Rusia nu deţine încă informaţii complete din Japonia, iar experţii ruşi sunt nevoiţi deocamdată să se limiteze la a face proiecţii privind modul cum ar putea evolua lucrurile la centrala nucleară de la Fukushima.
Or, supraîncălzirea înregistrată la mai multe reactoare ale centralei indică o escaladare a crizei potrivit celor mai grave scenarii proiectate de experţi, a afirmat directorul Rosatom.
El a menţionat că afacerile Rusiei în domeniul construcţiei de centrale nucleare în străinătate vor fi probabil afectate negativ de această criză.
Tot miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, François Baroin, a afirmat că, potrivit ‘celui mai grav scenariu’, după catastrofa naturală de vineri, în Japonia, recentul accident nuclear din această ţară ar putea avea ‘un impact mai mare decât cel de la Cernobâl’.
‘Scenariul cel mai grav este posibil şi chiar probabil’, a declarat la rândul său ministrul francez al mediului Nathalie Kosciusko-Morizet.
Accidentul de la centrala nucleară Fukushima (nord-estul Japoniei) seamănă tot mai mult cu ‘un Cernobâl cu încetinitorul’, a apreciat miercuri un radiobiolog spaniol de la Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC), Eduard Rodríguez-Farré, făcând trimitere la dezastrul nuclear din 1986, din Ucraina, cel mai grav din istorie.
Radiobiologul spaniol a susţinut chiar că accidentul ‘le-a scăpat din mâini’ tehnicienilor japonezi şi că ‘este mult mai grav decât se crede, cu trei reactoare avariate, explozii spectaculoase şi, deşi specialiştii japonezi neagă, s-a produs o alterare structurală a sistemului… şi încă mai sunt reactoare’.
SURSA: Agerpres