Cea mai puternică ţară din lume, în pericol

În cei zece ani care au trecut de la căderea liniilor de înaltă tensiune din Ohio, care au stârnit o pană de curent în marea parte a nord-estului Statelor Unite ale Americii şi Canada, inginerii spun că au pus în aplicare măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente în reţeaua electrică a ţării.

Dar există un scenariu dezastruos pentru care companiile energetice nu sunt încă pregătite: un atac masiv asupra reţelelor de calculatoare care susţin reţeaua electrică a SUA.

Liderii industriei energetice cred că un atac cibernetic ar putea produce o pană de curent mai mare decât cea din august 2003, care a lăsat circa 50 de milioane de oameni pe întuneric.

„Trebuie să tratăm ameninţările cibernetice cu aceeaşi măsură cu care tratăm forţele naturii, cum ar fi uraganele, inundaţiile, gheaţa, furtunile“, spune Chris Peters, vicepreşedintele pe infrastructură critică a Entergy, o companie care operează centrale nucleare. „Trebuie să-l finanţăm, trebui să-i asigurăm personalul necesar şi să fim pregătiţi să răspundem dacă este necesar“.

Peters s-a aflat printre mai mulţi directori din energie care s-au adunat la Washington recent pentru a discuta despre necesitatea de a proteja reţeaua electrică împotriva atacurilor cibernetice. Ei au ajuns la un consens asupra faptului că asemenea atacuri sunt probabil inevitabile.

Îngrijorarea că hackerii ar putea închide reţeaua electrică vine din schimbările tehnologice din industria energetică. Mare parte din echipamentul utilizat în reţea, de la generatoare la transformatoare, este acum operat de calculatoare. Prin întreruperea operaţiunilor reţelei de calculatoare, hackerii ar putea închide o parte importantă a reţelei.

Aceştia ar trebui să aibă acces la calculatoare, dar acest obstacol poate fi uşor depăşit, deoarece multe dintre ele sunt în prezent conectate la Internet.

„Acum putem administra de la distanţă dispozitivele prin intermediul Internetului“, spune Mark Weatherford, până de curând un expert în cadrul Departamentului de Securitate Internă al SUA. „Astfel, în loc să pui pe cineva într-un camion şi să îl trimiţi la sute de kilometri distanţă la o substaţie undeva în mijlocul munţilor, aceasta se poate gestiona de la distanţă“.

Weatherford, care acum oferă consultanţă pe probleme cibernetice grupului Chertoff, mai spune că firmele din industria energetică au văzut că gestionarea operaţiunilor reţelei prin intermediul Internetului a adus eficienţă şi costuri reduse, aşa că au profitat de ocazie. Poate puţin cam neglijent.

„Nu a fost vina nimănui la acel moment – nu ne-am dat seama – nu ne-am gândit la securitatea şi insecuritatea conexiunilor la Internet“, menţionează Weatherford. Când un calculator este conectat la Internet, un hacker mai priceput poate găsi de cele mai multe ori o breşă pentru a-l sparge.

Acesta este noul scenariu dezastruos cu care se confruntă companiile din energie. Experţii în securitate din industrie sunt conştienţi de provocare şi se mişcă rapid ca să o preîntâmpine, dar ameninţările la adresa reţelelor lor ar putea evolua chiar mai repede.

SURSA: NPR