Este avertismentul cel mai dur al momentului. Valul 4 va avea cazurile din valul 2 și 3. Acest lucru devine tot mai realist. Este părerea exprimată de cercetătorul și medicul Octavian Jurma. El a vorbit pe larg despre situația din România și cât de afectați vor fi românii de noul val de COVID.
Octavian Jurma este de părere că scenariul de coșmar pentru valul 4 este că va avea cazurile din valul 2 și 3. Totul se va petrece într-o perioadă mai scurtă de timp. Acest scenariu a început să devină mai realist în luna septembrie, precizează medicul.
„Am avut la începutul lunii august două scenarii reale pe care le-am contemplat: că valul 4 va fi mai rău ca valul 3, în cel mai optimist scenariu și, în cel mai pesimist scenariu că va fi la fel de rău ca valul 2. Exista și scenariul de coșmar în care valul 4 va fi mai rău ca valul 2, respectiv va avea numărul cumulat de cazuri din valul 2 și 3 pentru o perioadă mai scurtă de timp încât va genera un vârf mai înalt”, a spus medicul.
El a explicat că acest scenariu a început să devină mai realist în luna septembrie când rata de accelerație medie pe care am avut-o în perioada august – începutul lui septembrie a crescut de la 50% în medie la 80% când s-au deschis școlile.
Este scenariul cel mai pesimist
„Asta face ca această curbă să se deplaseze și să depășească deja scenariul pesimist că o să avem un val similar valului 2 și acolo curba colorată cu albastru punctat este scenariul despre care vorbea și Gheorghiță cu un vârf la 16.000 de cazuri de COVID pe la mijlocul lunii octombrie. Acest scenariu devine tot mai realist, din păcate, deci nu mai este un scenariu de coșmar, este scenariul cel mai pesimist pe care lucrează atât Guvernul, cât și pe cel pe care îl contemplu și eu în simulările la care mă uit,” a declarat cercetătorul Octavian Jurma pentru Digi24.
Potrivit medicului, până acum nu am avut o rată de creștere atât de lungă. În general au fost 2 perioade de câte 8 săptămâni de creștere, asta este creșterea medie pe județe. În toate județele cresc, în medie, peste 50% pe săptămână numărul de cazuri. Sunt unele care cresc cu mai mult de 100%.
„Media națională este de 80%, ceea ce înseamnă că avem o rată de dublare între 8 și 9 zile la nivel național. Această rată de creștere nu am văzut-o, nici atât de mare, nici atât de lungă. De asta, valul acesta va izbi în zidul nostru de apărare care este sistemul medical. De asta sunt medicii atât de îngrijorați pentru că nu mai avem unde să fugim cu pacienții dintr-o parte în alta, toate județele ard la o intensitate enormă,” a mai precizat cercetătorul.
Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim