Klaus Iohannis, omul momentului în România

Dan Andronic a sugerat un scenariu politic în care Klaus Iohannis ar putea redeveni un personaj important. Potrivit acestui scenariu, pe 1 decembrie, la ora 22:00, s-ar încheia renumărarea voturilor, iar rezultatele ar arăta diferențe semnificative, cu voturi transferate de la Ludovic Orban la Elena Lasconi.

Pe 2 decembrie, Curtea Constituțională ar anula turul întâi al alegerilor și ar anunța o primă rundă de vot pe 15 decembrie, urmată de turul doi pe 29 decembrie. În aceleași zile, alegerile parlamentare ar fi validate.

În intervalul 4-21 decembrie, Klaus Iohannis ar convoca Parlamentul, având în vedere că mandatul său se încheie pe 21 decembrie și Parlamentul trebuie convocat în maximum 20 de zile de la alegeri.

Președintele ar desemna un prim-ministru susținut de o nouă majoritate parlamentară până pe 21 decembrie, iar guvernul ar fi votat în Parlament.

În urma turului doi de scrutin, pe 29 decembrie, noul președinte ar fi validat, iar pe 30 sau 31 decembrie, ar găsi un guvern deja instalat, neavând multe de făcut în continuare.

”Scenariu politic.

1 decembrie, ora 22.00 se termină renumărarea voturilor. Se constată diferențe semnificative, voturi trecute de la Orban la Lasconi.

2 decembrie, CCR anulează turul întâi și anunță programarea unei prime runde pe 15 decembrie (a doua duminică din săptămâna anunțării deciziei). Turul doi pe 29 decembrie.

2-3 decembrie sunt validate alegerile parlamentare

În intervalul 4-21 decembrie este convocat Parlamentul de către Klaus Iohannis. Mandatul său se încheie pe 21 decembrie, iar Parlamentul trebuie convocat în maxim 20 de zile de la data alegerilor.
Klaus Iohannis desemnează un prim-ministru sprijinit de o nouă majoritate parlamentară până pe 21 decembrie.

Este votat în Parlament noul guvern.

Noul președinte este validat după turul doi, 29 decembrie. Adică pe 30 sau 31 decembrie. Găsește un guvern instalat. Nu prea mai are nimic de făcut…”, notează jurnalistul Dan Andronic pe pagina sa de Facebook.

Procesul de renumărare a voturilor, în plină desfășurare

După decizia Curții Constituționale privind procesul electoral, Biroul Electoral Central (BEC) a emis, joi, o dispoziție prin care birourile electorale județene, cele din sectoarele Capitalei și cel destinat diasporei au preluat voturile valabil exprimate și nule, depozitate până în acel moment. Această măsură face parte dintr-un proces mai amplu de verificare a rezultatelor alegerilor prezidențiale, ca urmare a unor contestații sau cerințe de transparență suplimentară.

În urma acestei decizii, toate procesele-verbale cu rezultatele alegerilor trebuie să fie transmise la BEC până la data de 1 decembrie, ora 22:00. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a oferit informații suplimentare vineri, anunțând că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale a început deja.

Deși procesul avansează, este important de menționat că unele județe, în special cele din zone mai puțin accesibile sau din afacerea diaspora, pot întâmpina dificultăți și întârzieri în finalizarea verificărilor.

„A început procesul în toate judeţele, astfel cum s-a organizat fiecare. Unii au început chiar de aseară renumărarea voturilor în unele judeţe. Altele au început în această dimineaţă, foarte devreme, astfel încât în prezent avem şi judeţe care au terminat operaţiunea de renumărare. Sper ca, până în cursul zilei de astăzi, marea majoritate a judeţelor să termine această operaţiune”, a precizat, pentru Agerpres, Toni Greblă.