Statele Unite i-au avertizat pe aliații europeni că Rusia ar putea pune la cale o invazie a Ucrainei, repetând scenariul anexării peninsulei Crimeea, din 2014. Avertismentul Washington-ului vine pe fondul tensiunilor crescute dintre Europa și Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a fost acuzat că a orchestrat o criză a migrației la granița dintre Belarus și Polonia, pentru a destabiliza Europa.
Oficialii americani i-ar fi informat în privat pe omologii lor din UE cu privire la o posibilă operațiune militară a Rusiei, în timp ce trupe rusești au fost masate lângă granița cu Ucraina.
Tensiunile dintre SUA și Rusia riscă să se reaprindă din cauza Ucrainei
Surse de rang înalt din Cabinetul de la Londra au declarat că există unele informații care au provocat „anxietate” în rândul oficialilor europeni. Între timp, Rusia a afirmat că a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion de spionaj britanic, care opera în apropiere de Crimeea, scrie NationalPost.
Putin i-a transmis telefonic cancelarului Merkel că acțiunile occidentale în regiunea Mării Negre sunt ”destabilizatoare, periculoase și provocatoare”. În paralel, forțele ruse, inclusiv trupe de elită, au fost desfășurate lângă granița cu Ucraina, mai ales în cursul nopții, după cum susțin surse de la Kiev.
Potrivit NationalPost, evaluările privind o invazie se bazează pe datele serviciilor de informații americane, care nu ar fi fost încă partajate cu Europa, au declarat mai multe surse pentru Bloomberg.
Rusia spune că Ucraina încearcă să o atragă în conflict
Președintele Joe Biden a discutat zilele trecute despre situația Ucrainei cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, iar Kamala Harris a avut o întâlnire cu președintele Emmanuel Macron, la Paris. Pe toate vocile, SUA au avertizat Moscova să nu facă o „greșeală gravă”, pe fondul desfășurării de trupe și au reafirmat că angajamentul Americii față de securitatea Ucrainei este „de neclintit”.
Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că aproximativ 90.000 de soldați ruși sunt staționați nu departe de graniță.
În replică, Kremlinul a negat că ar fi un agresor și a acuzat SUA și NATO de provocare
Ministerul rus al Apărării a susținut că incidentul care a implicat un avion de recunoaștere britanic Boeing RC-135 Rivet Joint a făcut parte dintr-o creștere a activității militare a SUA și a aliaților săi în regiune. Conform Moscovei, activitatea sporită a NATO a implicat două nave de război americane, aviație strategică și patru avioane de spionaj NATO în ultimele 24 de ore. Ministerul rus al Apărării a mai spus că acțiunile par a fi o încercare a NATO ”de a cerceta un potențial teatru de război, în care Ucraina pregătește o operațiune militară pentru a rezolva criza din estul Ucrainei”.
Tony Blinken, secretarul de Stat al SUA, a declarat: „Nu știm exact care sunt intențiile Moscovei, dar îi cunoaștem jocul. Și îngrijorarea noastră este că Rusia poate face greșeala gravă de a încerca același lucru ca în 2014.”