Bărbatul găsit mort - probabil din cauza foamei și a frigului - și îngropat în pământul pădurilor avea 37 de ani: sunt scene de Primul Război Mondial cele care provin de pe tărâmul nimănui dintre Polonia și Belarus, și care mai bine decât orice altceva reprezintă costul inuman al acestei crize migratorii.
Criza migrației, scene de război mondial
Uniunea Europeană face presiuni asupra Poloniei să permită accesul agențiilor umanitare, dar între timp este pe punctul de a pune pe lista neagră operatorii de turism implicați în traficul de persoane în interiorul teritoriului comunitar, conform informațiilor transmise de euronews.com
„Suntem pregătiți să emitem sancțiuni împotriva persoanelor care participă la acest trafic de ființe umane: companii aeriene, aeroporturi, agenții de turism, orice altceva”, a spus Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Josep Borrel. „Dar acum cea mai importantă problemă nu este afluxul, ci îngrijirea acestor oameni: trebuie să le oferim asistență umanitară”.
Membrii Grupului de la Visegrad au o altă părere
De altă părere sunt, în schimb, membrii Grupului de la Visegrad, care și-au exprimat solidaritatea față de Polonia, condamnând dur atât Belarus, cât și politicile europene: în prima linie, ca întotdeauna, se află premierul ungar Viktor Orban.
„Bruxelles desfășoară o politică greșită și finanțează practic tot ceea ce crește presiunea migratorie. Tot ceea ce limbajul migrator internațional numește factor de atracție este activ și susținut de Uniunea Europeană. Susține ONG-urile, promovează programele de integrare și așa mai departe. Nu dă bani numai pentru un singur lucru, adică proPotecția fizică a graniței. Prin urmare, poziția maghiară este în continuare că Uniunea Europeană trebuie să plătească costurile protejării frontierelor europene”, a spus Orban.
Potrivit autorităților poloneze, situația de pe teren rămâne tensionată. Grupuri mari de migranți încearcă să traverseze Polonia și continuă să arunce cu pietre pentru a-i răni pe polițiștii de frontieră.
Polonia afirmă că actuala criză de la frontiera cu Belarus ar putea degenera în ceva mult mai rău
Duminică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că criza migranților de la frontiera cu Belarus ar putea fi preludiul unor “lucruri mult mai grave”, iar grănicerii polonezi afirmă că forțele belaruse încă îi mai îndreaptă pe migranți spre frontieră.
Uniunea Europeană acuză Belarusul că, în semn de ripostă la sancțiunile europene impuse, îndeamnă mii de oameni din Orientul Mijlociu să intre într-o serie de state membre ale UE și ale NATO, precum Polonia, Lituania și Letonia, notează The New York Post.
Minskul, care neagă provocarea unei crizei, a evacuat, joia trecută, o tabără de migranți din apropierea frontierei și a început să repatrieze în Irak o serie de persoane, în timp ce Polonia și Lituania au raportat că, în ultimele zile, s-au înregistrat mai puține tentative de trecere a frontierei.
Dar Morawiecki a avertizat că actuala criză este departe de a se fi încheiat, iar, duminică, el a efectuat un turneu prin Estonia, Lituania și Letonia pentru a discuta problema.
Potrivit unui sondaj apărut, duminică, în cotidianul polonez Rzeczpospolita, 55% din polonezi se declară îngrijorați de criza de la frontieră, temându-se că ea s-ar putea transforma într-un conflict armat.
“Cred că aceste evenimente care se defășoară sub ochii noștri, aceste evenimente dramatice, ar putea fi doar un preludiu la ceva mult mai grav”, a spus Morawiecki în Vilnius.