spulbera, daca mai era nevoie, mitul prosperitatii neconditionate ce ar urma sa ne loveasca o data cu intrarea in UE. El spune ca din impasul economic in care ne aflam putem iesi, in primul rand, prin noi insine.Capital: Aderarea la UE, respectiv intrarea in piata comuna, asigura automat succesul unei economii si, in final, prosperitatea cetatenilor sau, altfel spus, o data ce Romania adera la Uniunea Europeana vom trai mai bine ?Alexander Schaub : Piata Uniunii Europene nu este o masinarie care
spulbera, daca mai era nevoie, mitul prosperitatii neconditionate ce ar urma sa ne loveasca o data cu intrarea in UE. El spune ca din impasul economic in care ne aflam putem iesi, in primul rand, prin noi insine.
Capital: Aderarea la UE, respectiv intrarea in piata comuna, asigura automat succesul unei economii si, in final, prosperitatea cetatenilor sau, altfel spus, o data ce Romania adera la Uniunea Europeana vom trai mai bine ?
Alexander Schaub : Piata Uniunii Europene nu este o masinarie care produce, automat, succes. Este o oportunitate oferita tarilor membre. Unele dintre acestea sunt capabile sa o vada si sa o foloseasca, altele, nu. Exista si categoria tarilor care nu vor sa vada oportunitatea pe care piata interna o ofera. Iar raspunsul referitor la Romania este „nu“. Prosperitatea romanilor depinde de masura in care guvernul fructifica avantajele oferite de piata unica.
Capital: Ce se intampla cu statele ale caror guverne nu vor sau nu pot sa profite de sansele oferite de piata comuna?
Alexander Schaub: Invariabil, aceste tari intra pe o panta descendenta. Fenomenul se petrece acum cu economii mari ale Uniunii Europene.
Capital: Unul dintre avantajele oferite de piata comuna ar trebui sa fie accesul liber al cetatenilor UE pe pietele muncii din statele membre. Acest lucru insa nu se intampla. De ce?
Alexander Schaub: Exista o atitudine irationala printre cetatenii statelor mai vechi membre. Spre exemplu, germanii se plang ca macelarii polonezi migreaza in masa si le iau locurile de munca. Perceptia publicului nu este insa sustinuta de statistici, care arata ca acest fenomen nu exista. Ne aflam in fata unei lipse desavarsite de informare si de intelegere a conceptului de piata.
Capital: Responsabilitatea informarii corecte a cetatenilor, de natura sa preintampine ostilitatea fata de muncitorii din alte state ale Uniunii, revine, totusi, guvernelor si exista la ora actuala formatiuni politice importante care transmit mesaje de natura sa intareasca aceasta aversiune. Cum abordeaza Comisia Europeana situatia? Va castiga batalia cu guvernele acestor state sau va negocia la nesfarsit, in detrimentul integrarii economice?
Alexander Schaub: Consider ca va exista un castigator, piata. Traim in societati democratice, in care guvernele aflate la putere sunt sanctionate de electorat daca nu-si tin promisiunile. Prin urmare, responsabilitatea finala revine popoarelor Uniunii Europene, care decid care sunt cei mai buni conducatori.
Capital: Exista, nu numai printre romani, temerea ca intr-un viitor foarte apropiat, aderarea la Uniunea Europeana ii va lasa fara locuri de munca si fara protectie sociala. Cat de intemeiata este?
Alexander Schaub: In societatea moderna europeana nu se pune in nici un caz problema abandonarii cetatenilor defavorizati, dar se pune foarte serios problema asistarii doar a acelora care intr-adevar au nevoie.