Schema CfD. Burduja anunță prima licitație pentru sprijinirea proiectelor fotovoltaice şi eoliene

Sebastian Burduja, energie, ministrul Energiei

SURSA FOTO: Facebook/Sebastian Burduja

Sebastian Burduja a dat undă verde ordinului de ministru pentru schema Contractelor pentru Diferență (CfD). El a declarat că este inițiată prima licitație în cadrul acestei scheme, care va sprijini realizarea unor proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW și proiecte eoliene onshore de 1.000 MW.

Sebastian Burduja anunță prima licitație în cadrul schemei CfD

Ministerul Energiei a anunțat publicarea în Monitorul Oficial a ordinului ministrului și a anexelor aferente schemei de ajutor de stat bazată pe contractele pentru diferență (CfD), destinate producției de energie electrică din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană onshore și cea fotovoltaică. În același timp, au fost stabilite regulile procedurii de ofertare pentru prima licitație din cadrul acestui program.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat că prima licitație în cadrul schemei CfD urmează să fie lansată și va sprijini dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW, alături de proiecte eoliene onshore de 1.000 MW. Ministrul a explicat că investitorii vor beneficia de un contract pentru diferență, care va asigura un preț fix pentru vânzarea energiei electrice pe o perioadă de 15 ani.

Prețurile vor fi stabilite printr-o licitație competitivă, cu un plafon maxim de 78 EUR/MWh pentru energia fotovoltaică și 82 EUR/MWh pentru energia eoliană onshore. Burduja a încurajat implicarea cât mai multor investitori, afirmând că acest proces va contribui la modernizarea sectorului energetic din România și va accelera tranziția către o producție mai mare de energie regenerabilă, la costuri accesibile.

SURSA FOTO: Dreamstime

De asemenea, a menționat că România este prima țară care a obținut finanțare pentru schema CfD din Fondul pentru Modernizare, asigurând 3 miliarde de euro pentru acest proiect.

“Intrăm pe ultima sută de metri pentru lansarea primei licitaţii din cadrul schemei CfD, care va susţine dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW. Investitorii vor beneficia de un sprijin sub forma unui contract pentru diferenţă, care le va garanta un preţ fix de vânzare a energiei electrice pentru o perioadă de 15 ani.

Preţul va fi stabilit în urma unei licitaţii competitive, cu un prag maxim de pornire de 78 EUR/MWh pentru proiectele fotovoltaice şi 82 EUR/MWh pentru cele eoliene onshore”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ofertele se depun din noiembrie până-n decembrie

Ministerul Energiei a precizat că va furniza detalii suplimentare privind etapele următoare ale licitației, iar prima acțiune va fi organizarea unei sesiuni de clarificări cu potențialii ofertanți pentru a discuta regulile licitației.

”Depunerea ofertelor va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, până la jumătatea lunii decembrie anticipându-se evaluarea ofertelor. O a doua licitaţie, care va acoperi o capacitate totală de 3.500 MW din proiecte de energie eoliană onshore şi fotovoltaică, este programată pentru lansare anul viitor”, arată ministerul.

Ministerul Energiei a subliniat că măsurile propuse vor contribui la extinderea și consolidarea capacității României de a produce energie din surse regenerabile, aducând avantaje importante atât economiei, cât și cetățenilor. Aceste măsuri vor sprijini, de asemenea, asigurarea securității energetice și menținerea unor prețuri competitive pe piață.

Totodată, instituția a precizat că semnarea contractelor pentru prima licitație este estimată să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.