Veşti bune de la Guvernul României! Se alocă mai mai mulţi bani în vederea stimulării investiţiilor cu impact major în economie.
Un miliard de lei în plus pentru schema de ajutor ce priveşte stimularea investiţiilor cu impact major în economie
Mai exact, joi, 18 august, Executivul a majorat bugetul total al schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie.
Acest buget a crescut cu aproximativ un miliard de lei, de la 6,380 miliarde lei la 7,379 miliarde lei.
Totul s-a realizat în cadrul şedinţei de Guvern de joi, în care Cabinetul condus de Nicolae Ciucă a modificat Hotărârea de Guvern nr. 807/2014.
Decizia aprobată astăzi a fost luată având în vedere interesul manifestat de mediul de afaceri pentru aceasta schemă, transmit reprezentanţii Guvernului prin intermediul unui comunicat de presă.
În sesiunea ce s-a desfăşurat între 15 iunie şi 26 iulie au fost depuse 193 de proiecte de investiţii, unele dintre acestea având valori mari.
Proiecte de investiţii ce vor genera peste 20.000 de locuri de muncă
„Schema de ajutor de stat are în vedere finanţarea investiţiilor realizate de întreprinderi în active corporale şi necorporale de înaltă tehnologie în valoare de minimum 4,5 milioane lei.
Obiectivul schemei este susţinerea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii în sectoarele de activitate care creează produse cu valoare adăugată mare.
Proiectele de investiţii aflate în proces de implementare vor avea un impact semnificativ în economie prin crearea a 21.680 locuri de muncă şi plata unor contribuţii la bugetul de stat în valoare de peste 6,19 miliarde lei”, au mai transmis reprezentanţii Guvernului României joi, 18 august.
Ordonanţa privind majorarea salariilor bugetarilor, aprobată săptămâna viitoare
O altă decizie importantă luată joi priveşte ordonanţa privind majorarea salariilor bugetarilor. Potrivit Executivului, aceasta ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare, iar măsurile privind sporurile vor fi analizate separat.
Întârzierea majorării salariilor pentru bugetari a fost cauzată de USR care a atacat la Curtea Constituţională legea respectivă, a explicat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Am făcut Legea bugetului de stat, am venit în faţa dumneavoastră şi am spus că dăm la zona bugetară doar pentru două familii ocupaţionale – Sănătate şi Educaţie – şi că pentru celelalte familii ocupaţionale, în funcţie de cum evoluează execuţia bugetară, vom încerca la jumătatea anului să venim cu noi măsuri.
S-a venit cu această propunere ca toate familiile ocupaţionale care aveau o diferenţă de grilă până în 2022 să primească acest 1/4 şi în direcţia aceasta vom merge. Cred că Ordonanţa va fi aprobată săptămâna viitoare. Restul de măsuri privind sporurile a rămas să fie analizate separat şi să se vină, totuşi, cu o abordare integrată la nivel de întreg aparat bugetar pentru a nu crea noi inechităţi.
Sporurile sunt mai sensibile decât salariul de bază… La acest moment decizia a fost ca recuperarea să fie de doar 1/4 la cei care au înregistrat diferenţe faţă de grila 2022”, a precizat şeful de la Finanţe.