149 de milioane de lei – schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a venit în şedinţa de guvern cu schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, o schemă multianuală al cărui buget pe patru ani valorează 600 de milioane de lei. Bugetul din acest an însumează 149 de milioane de lei. După aprobarea Hotărârii de Guvern (HG), ce reglementează această schemă de ajutor de stat, următorii pași sunt publicarea ghidului în transparență, semnarea ordinului de ministru pentru ghid, publicarea sa în transparență și deschiderea sesiunii. Ea va avea o durată de 30 de zile.

„Paşii care urmează după aprobarea de astăzi a hotărârii de guvern care reglementează această schemă de ajutor de stat este publicarea ghidului care este gata, în transparenţă, semnarea ordinului de ministru pentru ghid, publicarea lui în transparenţă şi apoi vom deschide sesiunea care va avea o durată de 30 de zile”, a spus el.

El i-a rugat pe cei interesaţi să depună proiecte pentru această nouă schemă de ajutor de stat să fie atenți la site-ul oficial al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pentru a vedea ghidul, pentru a putea să se apuce de lucru şi pentru a depune proiecte bune pentru economia românească şi pentru companiile pe care le reprezintă.

Despre industria prelucrătoare

Industria prelucrătoare se ocupă cu transformarea fizică sau chimică a materialelor, substanțelor sau componentelor în produse noi. Totuși, acest criteriu nu poate defini întotdeauna prelucrarea (vezi nota de mai jos privind prelucrarea deșeurilor). Materialele, substanțele sau componentele transformate reprezintă materii prime, provenite din agricultură, silvicultură, pescuit, industrie extractivă și alte activități din cadrul industriei prelucrătoare. Modificarea substanțială, refacerea sau reconstrucția bunurilor sunt în general considerate forme de prelucrare.

Unitățile din industria prelucrătoare sunt adesea denumite uzine, fabrici sau oțelării și utilizează frecvent mașini electrice și echipamente de manipulare a materialelor. Unitățile care transformă materiale sau substanțe în produse noi, manual sau la domiciliul lucrătorului, și care vând aceste produse direct publicului, cum ar fi brutăriile și croitoriile de comandă, sunt de asemenea incluse în această categorie. Unitățile de prelucrare pot:

  • prelucra materialele proprii;
  • subcontracta o parte a proceselor de prelucrare a materialelor proprii;
  • deține drepturile legale asupra produselor, dar subcontracta întregul proces de prelucrare a materialelor (proprii sau nu);
  • desfășura procese de prelucrare în cadrul sub-contractelor menționate mai sus.