Beneficiile unei piețe libere

În fața fluctuațiilor prețurilor pe piața energetică, există un consens general că o piață cu adevărat liberă ar aduce multiple avantaje: prețuri mai mici pentru consumatori, un mediu mai competitiv și, în esență, beneficii pentru toți actorii economici.

Totuși, realitatea actuală a pieței de energie nu este atât de simplă și a fost marcată de crize globale, de la pandemia de COVID-19 până la războiul din Ucraina.

În 2019, prețurile certificatelor de CO2 erau în jur de 17-19 euro, iar în anul următor acestea au ajuns la aproape 100 de euro, însoțite de o serie de evenimente imprevizibile care au dus la creșterea cererii și la scumpirea energeticii.

electricitate, curent, energie
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Schema de compensare-plafonare și beneficiile sale

În contextul acestor schimbări drastice, un aspect important a fost implementarea unei scheme de compensare-plafonare care, deși nu a fost pe placul tuturor, a adus beneficii semnificative consumatorilor finali.

Acest sistem a avut rolul de a proteja populația și economia în fața creșterii rapide a prețurilor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat faptul că în loc să încerce să găsească vinovați pentru situația economică dificilă, a preferat să aprecieze eforturile furnizorilor de energie care au dus greul acestei scheme de compensare.

Sebastian Burduja a explicat că diferența între prețul facturii și prețul de achiziție al energiei a fost acoperită atât de furnizori, cât și de statul român, care a rambursat o mare parte din acești bani.

„Îmi doresc o piaţă liberă în mod autentic şi sunt convins că există beneficii în piaţa liberă care ar însemna preţuri mai mici pentru consumatorii finali, un mediu mai competitiv şi un „win-win”, de fapt, pentru toată lumea. Să ne amintim puţin de unde am plecat şi sigur că atunci nu eram la Ministerul Energiei, dar cred că sunt datele corecte.

În 2019, un certificat de CO2 costa 17-19 euro, iar un an mai târziu era în jur de 100 de euro, 90 şi ceva de euro, la pachet cu o furtună perfectă de tip pandemie, ulterior criză energetică, război – Federaţia Rusă invadează Ucraina.

Se termină pandemia, creşte cererea şi o ţinem dintr-una în alta, de atunci. Cred că sunteţi de acord cu mine că, oricât de neplăcută ar fi poate prelungirea acestei scheme de compensare-plafonare, a avut nişte beneficii pentru consumatorii finali şi ţin să vă mulţumesc dumneavoastră, furnizorilor, pentru că în toată această perioadă aţi dus o bună parte din greul acestei scheme. Asta este realitatea şi am spus-o public.

Sigur că, din perspectiva unui politruc nenorocit, ar fi mai uşor să găsesc un ţap ispăşitor sau să spun că furnizorii sunt aşa şi pe dincolo, dar realitatea este că între preţul la factură şi preţul cu care dumneavoastră achiziţionaţi energia electrică şi gazul, această diferenţă suportaţi dumneavoastră, iar apoi statul român, în urma procedurilor pe care le cunoaşteţi cu toţii, o rambursează”, a menţionat Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Dreamstime

Importanța menținerii schemei pentru stabilitatea economică

Un alt punct cheie subliniat de Sebastian Burduja a fost importanța menținerii unei asemenea scheme, care a ajutat la prevenirea unei crize sociale și economice de proporții, cu efecte negative asupra inflației.

De asemenea, Sebastian Burduja a evidențiat că Ministerul Energiei a făcut plăți semnificative în acest sens, dar a subliniat că este esențial ca toate instituțiile implicate să accelereze procedurile administrative pentru a asigura lichiditatea necesară furnizorilor de energie.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea unui mediu economic stabil și competitiv.

În cadrul acestei perioade tumultoase, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) organizează o conferință pe tema „Re-liberalizare: Competiție pe piața energiei în beneficiul tuturor”, subliniind importanța unei piețe de energie mai deschise și mai competitive.

„Cred că trebuie să avem grijă şi nu trebuie să ne jucăm cu aceste lucruri. Am început anul cu 1,5 miliarde, noi, 1,5 miliarde Ministerul Muncii. Pot să vă spun că am efectuat plăţi de 310 milioane de lei deja, bani care ar trebui să fie în conturile furnizorilor şi avem pe circuit încă 134 de milioane de lei, deci în total peste 444 de milioane de lei.

Diferenţa de 134 de milioane, cred că o să o vedeţi în zilele următoare sau la începutul săptămânii viitoare. Ştiu că şi Ministerul Muncii a făcut eforturi şi a plătit pe circuit undeva la 670 de milioane de lei. Cert este că noi vom face toate demersurile necesare să punem în plată aceste sume cât mai rapid.

Practic, din tot ceea ce avem depus la ANRE, cu procentul de 40%, noi am făcut toate plăţile disponibile, pe care le puteam face în acest moment. De aceea este foarte important ca, împreună noi toţi, să găsim soluţii pentru accelerarea acestor proceduri şi dumneavoastră, furnizorii, să veniţi cu noi cereri şi noi să putem să achităm acest avans, astfel încât să aveţi această lichiditate”, a afirmat Sebastian Burduja.