Schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie va continua. Marcel Ciolacu a confirmat

ciolacu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Marcel Ciolacu a făcut un anunț de ultim moment despre schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. Potrivit premierului, măsura de ajutor va continua și în 2024, mulțumită unor modificări implementate în şedinţa de Guvern.

Așadar, Marcel Ciolacu a fost întrebat ce se întâmplă cu schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. În acest context, premierul a venit cu vești bune. Mai precis, măsura de ajutor va continua și în 2024, mulțumită unor modificări implementate în şedinţa de Guvern.

Marcel Ciolacu a oferit mai multe vești bune

Potrivit explicațiilor oferite de șeful social-democrat, au fost făcute mai multe modificări. Astfel, a fost prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie.

„Continuă. (…) Noi am terminat şedinţa de Guvern pe la 12 noaptea (…) azi-noapte am făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE”, a spus şeful Executivului, într-o declarație la Caransebeş.

De asemenea, acesta a subliniat că „vor continua compensările”. În opinia lui, România are cele mai mici preţuri, cel puţin la casnic, din Europa.

„Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la caznic, din Europa, la acest moment”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a vorbit şi despre cererea de plată numărul 3. Este vorba de 2,7 miliarde de euro „pe care îi vom primi anul viitor, după verificarea celor 74 de jaloane trimise deja”.

„Eu o consider o împlinire a întregului Cabinet, nu neapărat a lui Marcel Ciolacu, dar e o cerere care trebuia depusă din martie, important este că am reuşit să o depunem, în momentul acesta, şi după modificarea PNRR şi după introducerea capitolelor cu RePower EU”, a conchis social-democratul.

ACUE a tras un semnal de alarmă

Anunțul premierului a venit după ce Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a tras un semnal de alarmă. Organizația spunea că bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanţare pentru schemele de sprijin destinate consumatorilor de energie.

Acest lucru reprezintă un risc de colaps pentru întregul sector energetic, avertizează ACUE. Daniela Dărăban, directorul executiv al federației, a subliniat că bugetul trebuie să includă aceste surse de finanțare.

Totuși, subliniază ACUE, Ministerul Finanţelor a ales să ignore problema existentă. Astfel, riscul real al unei situaţii extrem de periculoase pentru toţi cetăţenii României. Daniela Dărăban a explicat că este vorba despre imposibilitatea de fi alimentaţi cu energie.

Aceasta a mai spus că ignoranţa demonstrată prin proiecţia de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii de energie din România. Potrivit organizaţiei, fondurile alocate pentru finanţarea reducerilor de preţ acordate clienţilor casnici şi noncasnici de energie erau „cvasi inexistente”. Aceasta spunea și că la Fondul de Tranziţie figura suma de zero lei.