Schema de plafonare a prețurilor la energie, menținută până în 2025

Sebastian Burduja a explicat că această schemă a asigurat stabilitate atât pentru clienții finali, cât și pentru furnizori.

„Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare- compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schemă a asigurat o stabilitate pentru clientul final, dar şi pentru furnizori”, a declarat el la Prima News.

Ministrul a adăugat că prețurile de pe facturile românilor sunt mai mici decât pe Bursă.

„Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare”, a explicat el.

Potrivit lui Sebastian Burduja, liberalizarea pieței a fost parte dintr-o furtună perfectă, alături de războiul din Ucraina și revenirea din pandemie.

„Este important că UE a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final, în mod special a celor vulnerabili şi aceste măsuri sunt premise cel puţin până în primăvara anului 2025”, a spus el.

„Intenţionăm să păstrăm schema până în martie 2025”, a mai precizat oficialul.

Se dorește o ieșire treptată din această schemă

Ministrul Energiei a vorbit, de asemenea, despre ce se va întâmpla când schema de plafonare nu va mai fi valabilă. Acesta a subliniat că atât piața în ansamblu, cât și întregul lanț, doresc o abordare graduală a măsurilor de ieșire din această schemă de compensare și plafonare.

„Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a spus Sebastian Burduja.

Acesta a mai precizat că la zi, datoria Ministerului Energiei către furnizori este undeva la două miliarde de lei.

„Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schemă să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a spus Ministrul Energiei, precizând că este vorba despre cât va costa schema anul acesta.

Sebastian Burduja, înțepături la adresa lui Nicușor Dan

Tot miercuri, Sebastian Burduja a furnizat clarificări semnificative cu privire la iminența apariției unor probleme în Capitală, generate de acțiunile lui Nicușor Dan.

Ministrul Energiei a afirmat că schema de plafonare a prețurilor la energie va rămâne în vigoare. Prin intermediul acesteia, cetățenii români vulnerabili vor beneficia în continuare de sprijin și protecție din partea statului.

Aceste clarificări survin într-un context de îngrijorare cu privire la posibilele creșteri ale facturilor de energie și la problemele potențiale care pot apărea în București. Burduja a indicat responsabilitatea primarului Nicușor Dan, în urma deciziilor luate de acesta în calitate de edil.

„Facturile nu se vor modifica, prețurile rămân plafonate, deci, în eventualitatea unui consum identic vor fi identice. Am menținut schema, deci protejăm românii vulnerabili, asta înseamnă la energie electrică 5 milioane de gospodării, lunar 35 de lei, o sumă rezonabilă.

Ani de zile nu s-a investit în sistemul de termoficare ce ține de ministerul Energiei. Noi ne asigurăm că lucrurile sunt normale cu cele patru CET-uri, din păcate, Nicușor Dan are datorie de 700 de milioane de lei către Elcen, deci anumite afirmații cum că ar fi fost scoasă Primăria din faliment nu se susține”, a spus Burduja pentru România TV.

Burduja a explicat modul în care vor fi influențate facturile. De asemenea, a identificat potențialele probleme din București, ca rezultat al deciziilor adoptate de primarul Nicușor Dan.

„Elcenul are nevoie de bani ca să producă apă caldă și căldură pentru bucureșteni. Soluția e să grăbească investițiile PMB în rețeaua de termoficare”, a mai spus el.

Problemele asociate rețelei de termoficare din București persistă de mai mulți ani. Chiar și primarul general al Capitalei a admis că nu s-au realizat progrese semnificative în abordarea și rezolvarea acestor probleme. Mai multe puteți citi aici.