Schema de promovare privind certificate verzi susţine circa 4.800 MW instalaţi, respectiv un volum de 8,7 TWh de energie electrică produsă din surse regenerabile, a declarat Ion Dumitru, reprezentant al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o conferinţă de specialitate.
"2016 este anul în care s-a încheiat accesul noilor producători din surse regenerabile în schema de promovare prin certificate verzi. Sunt aproape 4.800 de MW instalaţi în surse regenerabile susţinuţi prin schema de promovare prin certificate verzi, ceea ce înseamnă un volum de circa 8,7 TWh energie electrică produsă din surse regenerabile. Directiva Comisiei, dar şi Legea 220, a prevăzut pentru surse regenerabile ţinte ambiţioase pentru sectorul energiei electrice din surse regenerabile. Ţintele pentru 2020 prevedeau o pondere a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică de circa 38%. Practic, pentru 2016, susţinut prin certificate verzi sunt 14 procente. Realizat pe 2016 reprezintă 44%, adică 26,4 TWh", a spus Dumitru.
Potrivit acestuia, biomasa reprezintă în prezent de patru ori mai puţin decât şi-a propus România.
"Biomasa, ca putere instalată, reprezintă de circa 4 ori mai puţin decât România şi-a propus. Numărul redus de producători din surse regenerabile care au preferat această tehnologie conduce la ideea că au fost nişte probleme în această direcţie", a mai arătat oficialul ANRE.
De asemenea, el a precizat că autorităţile lucrează la o Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Legii 220/2008.
"Am fost consultaţi în grupele de lucru privind o posibilă modificare a legii numărul 220/2008. Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă care deocamdată este în fază de proiect. Cunoaştem că într-un viitor nu foarte îndepărtat această OUG va fi transpusă în legislaţia primară. Sperăm ca, faţă de conţinutul acestei Ordonanţe, Legea să capete valenţele pe care autorităţile ar dori să le transpună în sensul solicitat de către toţi participanţii în sistemul de promovare prin certificate verzi şi au în vedere, în primul rând, această transparenţă şi predictibilitate în ceea ce priveşte abordarea domeniului", a mai arătat Dumitru.
Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.741 de MW la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.
Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.963,35 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.350,14 de MW, microhidrocentrale de 321,76 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 106 MW. AGERPRES