Eugen Tomac susține că aderarea totală ar putea avea loc în 2025
Potrivit eurodeputatului PMP Eugen Tomac, există posibilitatea ca România să se alăture Spațiului Schengen și cu frontierele terestre în prima jumătate a anului 2025. Înainte de aceasta, pe data de 31 martie, țara noastră va intra în zona europeană de liberă circulație, însă doar în ceea ce privește frontierele aeriene și maritime.
Conform estimărilor lui Eugen Tomac, se preconizează că România va deveni membru cu drepturi depline al Spațiului Schengen în cursul anului 2025. Europarlamentarul explică:
„Cel mai realist termen este în prima parte a anului viitor, în timpul președinției poloneze. Se vor reașeza toate și eu sunt convins că vom avea mai multă claritate și înțelegere din partea tuturor guvernelor”, a precizat el.
Eugen Tomac susține că statul român a făcut prea multe concesii
„Ceea ce a făcut Austria este de neacceptat și de neuitat, pentru că românii au fost sancționați pe nedrept după 2022, prin măsuri absurde, cu atât mai mult cu cât statul român a cedat nepermis de mult, încheind pe lângă Tratat și Acordul Schengen, înțelegeri bilaterale cu Viena, doar pentru a face jocuri politice interne, care sunt în avantajul Guvernului de la Viena.
Eu cred că în prima parte a anului viitor, în timpul președinției poloneze, vom găsi consensul necesar, pentru a ne atinge și obiectivul intrării definitive în Spațiul Schengen”, a potrivit președintelui PMP.
Beneficiile de care se va bucura România după data de 31 martie
Cătălin Predoiu a detaliat, la începutul acestui an, mai multe aspecte referitoare la conceptele de Air Schengen și Sea Schengen, precum și la procesul de aderare a României la acestea. Potrivit ministrului, țara noastră a înregistrat câștiguri semnificative și poate acum să participe la luarea deciziilor în chestiuni legate de zona de liberă circulație.
În plus, Cătălin Predoiu a clarificat că România are dreptul de vot în chestiunile referitoare la spațiul de liberă circulație. El a accentuat că „avem cuvântul nostru de spus” și putem exprima opinia noastră.
„Votăm în problemele Schengen, ne spunem părerea acolo, avem ștampila Schengen, trebuie să schimbăm toate ștampilele la frontieră, vor fi un anumit tip de ștampile, avem ștampilele Schengen. O să spuneți că nu înseamnă nimic. (…) Înseamnă, pentru că din acest statut nu te mai poate scoate nimeni decât dacă vrei tu.
Dacă îți faci treaba și performezi, nimeni nu mai poate în acest moment să spună: nu mai ești membru în Schengen, ceea ce e important, e important ca profil de țară, e important că s-a marcat un pas înainte”, potrivit lui Predoiu, conform unui comunicat MAI.
Ulterior, ministrul a abordat perspectiva Austriei și evoluția acesteia în timp. S-au identificat mai multe domenii de interes asupra cărora s-a concentrat atenția. De asemenea, fiecare inițiativă pe fiecare front a avut relevanța sa distinctă.