România a devenit la 16 noiembrie cea de-a doua ţară din regiune în care alegătorii au blocat anul acesta tentativa premierului în funcţie de a deveni preşedinte. Premierul Victor Ponta i-a urmat astfel omologului slovac Robert Fico, care a fost învins în alegerile prezidenţiale după ce a câştigat primul tur de scrutin, scrie Chicago Tribune, care preia o analiză realizată de Bloomberg.
După ce s-au confruntat cu o criză economică globală care le-a spulberat iluziile de a ajunge din urmă restul statelor UE, est-europenii le-au dat unor lideri precum Victor Ponta, Robert Fico şi premierul ungar Viktor Orban mandate puternice, în urma promisiunilor cu privire la îmbunătăţirea standardelor de viaţă. Alegătorii din Slovacia şi România au dat primul semn de reacţie, a explicat Ognian Mincev, analist la Institutul pentru Studii Regionale şi Internaţionale din Sofia.
"În estul Europei, din ce în ce mai mulţi oameni simt că există un fel de conspiraţie a elitei, implicând o concentrare prea mare a puterii, prea multă corupţie şi o lipsă de interes faţă de oamenii obişnuiţi", a apreciat Mincev.
Premierul Victor Ponta a pierdut alegerile în faţa liderului liberal Klaus Iohannis, etnic german şi primar al oraşului Sibiu. Victoria a fost considerată surprinzătoare în condiţiile în care Ponta a obţinut un avans de 10% în primul tur al alegerilor, în timp ce Iohannis a insistat asupra corupţiei şi a necesităţii consolidării statului de drept.
Românii s-au mobilizat în turul doi după ce mii de cetăţeni din afara ţării au fost nevoiţi să aştepte ore pentru a-şi exprima votul în primul tur, iar unii nu au mai reuşit în final să-şi exercite acest drept. Ponta, care i-a calificat iniţial pe unii dintre aceşti alegători nemulţumiţi drept "agitatori", a provocat temeri în legătură cu riscul ca un singur om să deţină atât de multă putere, la 25 de ani după ce românii s-au revoltat împotriva lui Nicolae Ceauşescu, unul dintre cei mai represivi dictatori comunişti, a declarat Paul Ivan, analist la European Policy Center din Bruxelles.
O situaţie asemănătoare cu cea în care s-a aflat Victor Ponta s-a înregistrat în alegerile organizate în martie în Slovacia. Robert Fico, aflat la jumătatea celui de-al doilea mandat de premier, a dorit să devină preşedinte şi şi-a desemnat un succesor. Alegătorii, dezamăgiţi de promisiunile neîndeplinite cu privire la lupta împotriva corupţiei şi crearea de noi locuri de muncă, l-au ales însă la conducerea ţării pe omul de afaceri şi filantropul Andrej Kiska.
Premierul ungar Viktor Orban este însă liderul din regiune care a mers cel mai departe în încercarea de a-şi consolida puterea, iar aceasta fără să deţină funcţia de preşedinte. Premierul ungar s-a folosit de majoritatea de două treimi din Parlament, câştigată la alegerile din 2010, pentru a domina instituţiile din ţară. În pofida victoriei obţinută la alegerile din cursul acestui an, el se confruntă acum cu cele mai mari proteste. Mii de oameni au manifestat în faţa Parlamentului din Budapesta împotriva corupţiei şi au cerut ca Guvernul să răspundă în faţa poporului.