Apar noi obligații pentru cei care folosesc trotinete electrice

În viitor, cei care folosesc trotinete electrice vor fi nevoiți să respecte anumite reguli. În caz contrar, vor avea probleme cu legea.

Utilizarea trotinetelor electrice este permisă în România, dar numai dacă sunt respectați toți participanții la trafic. Respectarea regulilor de circulație este importantă pentru a evita accidentele rutiere și pentru a asigura un trafic sigur.

De aceea, Parlamentul României, prin Camera Deputaților, a aprobat un nou Cod Rutier, care aduce reguli clare pentru utilizarea trotinetelor electrice. Noile reguli urmăresc să creeze un cadru mai strict pentru folosirea lor. Totuși, înainte ca aceste măsuri de protecție să devină obligatorii, mai trebuie parcurși câțiva pași.

trotinete electrice and mașini
SURSA FOTO: Dreamstime

Mai întâi, legea trebuie să fie analizată de Comisia de Transport și apoi votată de Senat. După aceea, vor fi emise decrete care să pună în aplicare legea.

Noile reguli privind utilizarea trotinetelor electrice în România presupun:

  • Este obligatorie purtarea unei căști de protecție care respectă standardele EN 1078 sau EN 1080, atât pentru adulți, cât și pentru minori. Cei care nu respectă această regulă pot primi amenzi între 200 de euro și 800 de euro pentru nerespectarea cerințelor tehnice și de echipare.
  • Ministerul Infrastructurii și Transporturilor stabilește specificațiile tehnice pe care trebuie să le respecte trotinetele electrice. Acestea includ, printre altele, absența scaunelor, limitarea puterii motorului la maximum 0,5 kilowați și dotarea cu un dispozitiv de avertizare acustică și un regulator de viteză.
  • Trotinetele trebuie să aibă marcajul CE conform Directivei 2006/42/CE.
trotinete electrice
SURSA FOTO: Dreamstime

Reguli de circulație pentru trotinetiști

Reguli de circulație pentru trotinetiști, aplicabile la nivelul României, presupun:

  • Trotinetele electrice pot fi folosite doar în orașe, pe drumuri unde viteza maximă este de 50 km/h, dar nu pe trotuare, piste de biciclete sau drumuri din afara orașelor.
  • Este interzis să mergi cu trotineta pe contrasens sau pe trotuar. Trotinetele trebuie să circule într-un singur rând, iar șoferul trebuie să aibă ambele mâini pe ghidon, cu excepția cazului în care semnalizează.
  • Parcarea pe trotuar este permisă doar în locurile special amenajate de primării, care pot organiza și sisteme de închiriere a trotinetelor.
  • Nu este permis să transporți pasageri, obiecte sau animale, și nici să tractezi alte vehicule sau animale.
  • Dacă treci pe roșu la semafor, ți se poate confisca trotineta.

De altfel, cei care închiriază trotinete electrice trebuie să le echipeze cu sisteme automate, care să le oprească din mers în zonele din oraș unde nu este permisă circulația lor.