Reprezentanţii locali ai companiei nu au vrut să comenteze tranzacţia. DTZ Echinox este o firmă controlată de Mihnea Şerbănescu, care a fondat firma Echinox în 1993. În 2002 el s-a afiliat grupului DTZ. Compania românească a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 1,87 mil. euro, în creştere de la 1 mil. euro raportat în 2012.

Omul din spatele acestei tranzacţii este David Bonderman (71 de ani), partener fondator al fondului american de investiţii TPG Capital, care deţine şi o participaţie în cadrul operatorului aerian Ryanair, a cărui preşedinte este din 1996.

Fondul PAG Asia Capital este condus de Weijian Shan (59 de ani), care s-a autoexilat în deşertul Gobi în timpul Revoluţiei Culturale din China. El a părăsit organizaţia înfiinţată de Bonderman în 2010 pentru a merge pe cont propriu în Asia.

Tranzacţia se aşteaptă să fie încheiată abia în luna septembrie.

„În ultimele 18 luni, consiliul de administraţia a evaluat cu atenţie diferite opţiuni pentru a determina structura corporativă optimă pentru UGL, recunoscând că UGL este format din două afaceri distincte şi ample, care operează în pieţe diferite, cu diferite obiective geografice şi cerinţe strategice. Consiliul de administraţie continuă să creadă că o separare structurală a DTZ de divizia de inginerie este în interesul acţionarilor“, a declarat Trevor Rowe, preşedintele UGL.

Compania de consultanţă DTZ, fondată în Marea Britanie în 1784, a intrat în administrare specială în decembrie 2011, din cauza dificultăţilor financiare cu care s-a confruntat. Apoi, curăţată de datorii, a fost vândută grupului australian de inginerie UGL pentru 77 mil. lire sterline, într-o tranzacţie acum ruptă de directorul executiv al UGL, Richard Leupen. La acea dată, el promitea că: „suntem aici pe termen foarte lung.“ A fost un drum care a durat doi ani şi jumătate.

DTZ a contribuit cu 113 mil. dolari australieni la profitul de 195 mil. dolari australieni înregistrat de UGL în 2013, în timp ce veniturile grupului au scăzut cu 12% la 4,2 mld. dolari australieni, anul trecut, însă veniturile generate de DTZ au crescut de la 1,6 mld. dolari australieni la 1,9 mld. dolari australieni.

Ziarul londonez Evening Standard atrage atenţia asupra noilor investitori care, potrivit temperamentului, sunt mai mult interesaţi de afaceri pe care le pună pe picioare şi apoi le vând. Noii proprietari au anunţat că îl vor numi în funcţia de preşedinte executiv al DTZ pe Brett White, fost şef la nivel global al companiei rivale CBRE.