Reforma la ANAF costă miliarde
Nicolae Ciucă a făcut declarații cu privire la restructurarea ANAF. El a afirmat că sunt aspecte esențiale legate de transformarea digitală a ANAF. Alte măsuri menite să schimbe instituția sunt punerea în funcțiune a sigiliului electronic și înregistrarea intrărilor de mărfuri în țară. De asemenea, este luat în calcul și un proiect de lege menit să intensifice sancțiunile pentru cei implicați în evaziune fiscală.
”Doar în proiecţia acestei legi este evaluată o valoare de aproximativ 10 miliarde”, a spus Ciucă despre impactul acestor măsuri în colectarea de venituri la buget.
Privitor la aceeași reformă de la ANAF și Vamă, Nicolae Ciucă a afirmat că este avută în vedere și schimbarea conducerilor celor două instituţii. Ciucă a detaliat că este o măsură care trebuie luată la la nivelul Guvernului.
”Inclusiv acest aspect a fost luat în calcul, de numire de conducere nouă şi la ANAF şi la Vamă, plus o serie întreagă de măsuri care vizează eficientizarea structurilor din teritoriu, pentru că acum avem structuri judeţene, avem structuri regionale şi într-un anume fel ele îşi dedublează activitatea, ca atare se va rămâne doar pe o singură linie. Acestea sunt măsurile care au fost prezentate şi asumate de către ministrul de finanţe şi aprobate urmează să fie aprobate în guvern”, a spus preşedintele PNL.
Ordonanța 90 a dus la reducerea cheltuielilor
Nicolae Ciucă a subliniat că implementarea Ordonanței 90 a avut un impact semnificativ. În luna noiembrie, comparând cu aceeași perioadă din 2022, aplicarea ordonanței a condus la o reducere de aproximativ 3 miliarde de lei. Mai exact, de la 4 miliarde la 1,2 miliarde. S-a deschis astfel posibilitatea de a colecta aceste sume prin gestionarea mai eficientă a cheltuielilor.
Despre posibilitatea reducerii subvențiilor acordate partidelor, președintele PNL a explicat că valoarea aprobată rămâne neschimbată. Asta, în contextul unui an electoral cum e 2024.
Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a decis să efectueze modificări în conducerea Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și a vămilor.
Principalul motiv al acestei schimbări a fost exprimat în contextul nemulțumirii față de nivelul redus de colectare a taxelor și impozitelor. Un alt aspect luat în calcul a fost reprezentat de problemele întâmpinate la frontiere. Impactul acestora este direct asupra eforturilor de aderare a României la Spațiul Schengen.
Conform informațiilor furnizate recent de surse guvernamentale, pare că schimbările în conducerea ANAF și Vămilor Române vor avea loc în această săptămână. Premierul Ciolacu a solicitat cu fermitate ca aceste instituții să fie gestionate și conduse într-un mod apolitic.