Schimbare drastică pe piața muncii. Absolut nimic nu va mai fi la fel

Japonia

SURSA FOTO: Dreamstime

Japonia, schimbare radicală pe piața muncii. Japonia este una dintre societățile cu cea mai rapidă rată a îmbătrânirii din lume și cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalității.

Țara care face o schimbare radicală pe piața muncii. Nimic nu va mai fi la fel

Japonia, schimbare radicală pe piața muncii. Japonia este una dintre societățile cu cea mai rapidă rată a îmbătrânirii din lume și cu una dintre cele mai scăzute rate ale natalității. Pentru ca economia țării să prospere, a realizat că are nevoie de mai mulți muncitori. La jumătatea lunii iunie, Parlamentul de la Tokyo a adoptat o reformă a imigrației, care va duce la o creștere a numărului de lucrători străini.

În prezent, muncitorii care nu sunt japonezi reprezintă doar 2,8% din populație, un procent mult mai scăzut decât în majoritatea celorlalte economii dezvoltate, relatează France24. Astfel, noul sistem de muncă al Japoniei, care se bazează pe muncitorii străini, își propune să devină viabil în contextul conflictului regional internațional.

Legea respectivă, care prevede inclusiv instituirea unui nou sistem de „formare și angajare” pentru stagiarii străini din Japonia, veche de trei decenii, a fost adoptată de Parlament pe 14 iunie. Pe măsură ce avantajul economic al Japoniei scade, acum ar putea deveni țara preferată de lucrătorii străini.

Orașul Ueda, Prefectura Nagano, se află la aproximativ o oră și 20 de minute de Tokyo. Este un orășel cu aproximativ 150.000 de locuitori și sectoare de producție și prelucrare a alimentelor. În iunie, străinii reprezentau un procent relativ ridicat, de 2,94% din populație, iar puțin sub 20%, dintre aceștia lucrează și contribuie la economia locală, având vize de stagiar tehnic sau de „competențe specifice”.

Noul sistem de formare și ocupare a forței de muncă va intra în vigoare în 2027

La parcul Castelului Ueda, la începutul lunii aprilie, 20 de femei vietnameze, abia sosite în Japonia, lucrau ca stagiari tehnici. Femeile, cu vârste între 20 și 30 de ani, lucrează la una sau mai multe fabrici de procesare a alimentelor, ca parte a unui „program de formare post-intrare”.

Programul a fost creat de Grupul de studiu pentru Comunitatea Globală Ueda, o asociație formată dintr-o organizație de supraveghere, responsabilă cu acceptarea stagiarilor, companii care primesc cursanți și un organism regional. Grupul oferă cursanților mai mult timp să interacționeze cu localnicii. Începând cu purtarea kimonoului pe o perioadă de o lună, cursanții studiază obiceiurile locale, regulile stilului de viață japonez și alte lucruri.

Noul sistem de formare și ocupare a forței de muncă, care este așteptat să intre în vigoare în 2027, urmărește să încurajeze lucrătorii străini să atingă nivelul de competențe specificat, în decurs de trei ani după ce au intrat în țară. Între timp, se va acorda mai multă atenție drepturilor lor, iar normele privind schimbarea locului de muncă sunt simplificate, pentru a permite transferuri pe parcursul unui an până la doi ani. Păstrarea acestei forțe de muncă, din afara țării, este o problemă inclusă în noul sistem.

Salarii medii lunare mai mari în Taiwan, Coreea de Sud

Concurența anagajării lucrătorilor străini este tot mai mare, și nu doar între regiuni și orașe din Japonia, ci și între națiuni. Potrivit cercetătorului Makoto Kato, țări precum Coreea de Sud și Taiwan își intensifică și ele eforturile de a atrage muncitori străini. Începând cu 2023, PIB-ul pe cap de locuitor al acestor două state și al Japoniei era de aproximativ 33.000 dolari.

Cu excepția celor care sunt foarte calificați, Coreea de Sud oferă cel mai mare salariu mediu lunar, amenințând supremația Japoniei când vine vorba de salarii. Pe măsură ce Japonia se confruntă cu o lipsă de forță de muncă din ce în ce mai mare, prin legislația recent adoptată guvernul a integrat stagiarii tehnici și programele de formare și angajare și a conturat un viitor primitor pentru lucrătorii străini, pe termen mediu și lung.

Transformarea Japoniei într-o țară care va fi preferată de muncitorii străini

Prim-ministrul Fumio Kishida a subliniat că modificările legislative au ca scop transformarea Japoniei într-o țară care va fi preferată de muncitorii străini. Va funcționa noul sistem, așa cum țintește guvernul? Un indiciu poate fi găsit în măsurile implementate în Ueda.

Potrivit unui chestionar realizat de cercetători, și care acoperă aproximativ 430 de străini care lucrează cu viză de lucrător calificat specificat, procentul respondenților care au fost „foarte mulțumiți” de salarii și de confortul vieții de zi cu zi a fost mai mare în zonele urbane.