Cu această ocazie, șeful Tesla a descris un viitor în care locurile de muncă ar putea deveni „opționale”.

„Dacă vrei să ai un job care seamănă cu un hobby, poți să o faci”, a afirmat Musk. „Dar, altfel, IA și roboții îți vor oferi orice bunuri și servicii pe care le dorești”, a subliniat el, potrivit CNN.

Ca acest scenariu să funcționeze, ar trebui să existe un „venit universal foarte mare”

Pentru ca acest scenariu să funcționeze, a subliniat Elon Musk, ar trebui să existe un „venit universal foarte mare” – a nu se confunda cu venitul de bază universal, deși nu a explicat ce înseamnă acest tip de venit. (Venitul de bază universal este atunci când guvernul acordă o anumită sumă de bani tuturor, indiferent de cât câștigă.)

Capacitățile IA au crescut în ultimii ani, suficient de rapid încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă nu pot ști cum să folosească tehnologia în mod responsabil. De asemenea, cresc temerile cu privire la modul în care diverse industrii și locuri de muncă se vor schimba, pe măsură ce IA se dezvoltă.

În ianuarie, cercetătorii de la MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab au descoperit că piața locurilor de muncă adoptă inteligența artificială mult mai lent decât se așteptau și se temeau.

Raportul susține că majoritatea locurilor de muncă identificate anterior ca vulnerabile în fața IA nu au fost bune, din punct de vedere economic, pentru automatizare, la acel moment.

De asemenea, experții cred că multe locuri de muncă care necesită o inteligență emoțională ridicată și interacțiune umană nu vor putea fi înlocuite. Aici intră profesioniștii în sănătate mintală, artiștii și profesorii.

elon musk
SURSA FOTO: pixabay.com

Elon Musk a recunoscut care este cea mai mare frică a sa

În timpul discursului său, Elon Musk a recunoscut că tehnologia AI este cea mai mare frică a sa. El a citat cartea „Culture Book Series”, semnată de Iain Banks, o analiză utopică asupra unei societăți conduse de tehnologia avansată, apreciind că este cea mai realistă și „cea mai bună imagine a unui viitor condus de IA”.

Cartea descrie o societate SF, în care o specie umanoidă și agenți de inteligență artificială trăiesc într-o armonie relativă.

Elon Musk s-a întrebat dacă, într-un viitor fără locuri de muncă, oamenii se vor mai simți împliniți emoțional.

„Întrebarea care trebuie pusă este aceasta: dacă computerul și roboții pot face totul mai bine decât tine, viața ta mai are sens?”, a spus Musk.

„Cred că oamenii au un rol în asta, prin faptul că pot da un sens AI”, a continuat el.

Nu în ultimul rând, șeful Tesla i-a îndemnat pe părinți să nu-și lase copiii pe rețele sociale, deoarece „sunt programate de o IA care maximizează dopamina”.

Experimente distopice

Anul trecut, mai multe publicații dezvăluiau că OpenAI și Centrul de Cercetare a Alinierii (ARC), companii non-profit, au făcut experimente distopice pentru a testa puterile de convingere ale robotului.

Răspunsul ChatGPT-4 i-a speriat până și pe unii dintre cei mai mari jucători din industria tehnologică. Antreprenori renumiți, inclusiv CEO-ul Twitter, Elon Musk, și co-fondatorul Apple Steve Wozniak, au avertizat că sistemele IA „aduc riscuri enorme pentru societate și umanitate”.

De aceea, au lansat un apel ca toate companiile din spatele IA să oprească dezvoltarea sistemelor avansate, timp de cel puțin șase luni, pentru a permite oamenilor să respire.

Peste 1.800 de semnatari, inclusiv mulți ingineri de la Amazon, DeepMind, Google, Meta și Microsoft, au cerut organizațiilor să pună frână oricăror sisteme de IA care sunt mai inteligente decât acest chatbot extrem de puternic și popular.

„Solicităm tuturor laboratoarelor de Inteligență Artificială să întrerupă imediat, timp de cel puțin 6 luni, pregătirea sistemelor de IA mai puternice decât GPT-4. Această pauză ar trebui să fie verificabilă și să includă toți actorii-cheie. În cazul în care o astfel de pauză nu poate fi adoptată rapid, guvernele ar trebui să intervină și să instituie un moratoriu”.