Schimbare drastică pentru cei care consumă carne de porc. Decizia care îi va afecta în mod direct

carne de porc

SURSA FOTO: Dreamstime

Consumatorii de carne de porc au parte de vești proaste. Banca Mondială a propus o nouă strategie care are în prim plan carnea roșie și lactatele. Instituția financiară europeană prevede creșterea anumitor prețuri la raft. Despre ce este vorba, de fapt?

Schimbare drastică pentru cei care consumă carne de porc

Banca Mondială propune o nouă strategie pentru a reduce emisiile de carbon în sectorul agroalimentar. Este vorba despre majorarea prețurilor la carne roșie și lactate și scăderea prețurilor la pui, legume și fructe.

Revizuirea subvențiilor ar conduce la o creștere semnificativă a prețurilor la raft, cu până la 60% pentru unele produse.

Prin recentul raport, instituția financiară internațională propune o reducere a subvențiilor acordate producătorilor de carne roșie, recunoscuți ca mari poluatori. De asemenea, se propune realocarea acestor sume către producătorii de fructe, legume și crescătorii de păsări, sectoare considerate mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Sectoarele agroalimentare contribuie cu aproximativ o treime la emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Conform raportului, țările ar trebui să aloce anual 260 de miliarde de dolari pentru alternativele mai puțin poluante, ceea ce reprezintă de 18 ori mai mult decât suma actuală.

SURSA FOTO: Dreamstime

Tipuri de carne roșie

Carnea roșie provine de la mamifere care nu sunt păsări și este denumită astfel deoarece este roșie atunci când este crudă.

Carnea de vită, de porc, de miel, de vânat și de mistreț sunt exemple de carne roșie. Puiul, curcanul și alte tipuri de carne provenite de la păsări sunt carne albă, deoarece acestea sunt albe după ce sunt gătite.

Pe lângă animalul din care provine, carnea se poate deosebi și prin modul în care este crescută și procesată. Iată câțiva termeni cheie pe care trebuie să-i cunoașteți:

Carne convențională

Carnea convențională provine de la animale crescute de obicei în operațiuni concentrate de hrănire a animalelor (CAFO) sau „ferme industriale”, care închid animalele și le oferă hrană pe bază de cereale. Carnea de vită care nu este etichetată „organic” sau „hrănită cu iarbă” este probabil convențională și provine de la vaci CAFO.

Carne de la animale hrănite cu iarbă

Această carne provine de la vaci care se hrănesc cu iarbă și furaje pentru hrana lor. Acestea nu sunt crescute într-o unitate de creștere a animalelor.

Carne ecologică

Pentru a avea o etichetă ecologică, carnea trebuie să provină de la animale cărora li se administrează furaje și nutrețuri 100% ecologice și care sunt crescute în așa fel încât să se adapteze la pășunat și la alte comportamente naturale. De asemenea, acestea nu primesc antibiotice sau hormoni.

Carnea procesată

Aceste produse provin de obicei de la animale crescute în mod convențional. Ele trec prin diverse metode de prelucrare, cum ar fi maturarea sau afumarea. Printre exemple se numără cârnații, crenvurștii și slănina.

Carnea neprelucrată

Carnea care nu este vindecată, afumată sau prelucrată în mod intensiv este denumită în mod obișnuit carne neprocesată. Cu toate acestea, deoarece toate tipurile de carne sunt prelucrate într-o anumită măsură, termenul „neprocesată” se referă în general la carnea puțin prelucrată. Aici intră carnea de vită tocată sau mușchiul de vită.