Vor fi înghețate pensiile și salariile? Economistul Adrian Vasilescu face previziuni privind lucrurile care se vor întâmpla după ce vor avea loc alegerile. Potrivit acestuia, este vorba de o decizie politică.
Vor fi înghețate pensiile și salariile?
Adrian Vasilescu a fost întrebat dacă pensiile și salariile vor fi înghețate după alegeri.
„La Banca Națională nu avem niciun fel de date. Nu se merge pe ghicite. Este vorba de o decizie politică”, a declarat acesta la Realitatea PLUS.
Economistul apreciază că după alegeri, partidul care se va afla la guvernare va decide să înghețe pensiile și salariile.
„Va spune GATA! Au trecut alegerile! Acum, hai să începem reducerile de salarii, de pensii. Niciodată nu s-a întâmplat așa în ultima vreme”, a spus el, făcând referire la perioada în care Emil Boc era premier, iar Traian Băsescu, președinte.
În timpul crizei financiare din 2008-2010, Băsescu și Boc au redus salariile bugetarilor cu 25% și au înghețat pensiile, ca parte a eforturilor de stabilizare economică și pentru a evita o criză de plată similară cu cea din Grecia.
Adrian Vasilescu consideră că este improbabil să se facă reduceri, în ciuda inflației și creșterii prețurilor generate de majorările salariale din perioada guvernării premierului social-democrat Marcel Ciolacu.
Până în prezent, niciun partid nu a făcut promisiuni că va îngheța sau reduce veniturile românilor.
Numai liderii AUR au promis că, în cazul în care vor ajunge la guvernare, vor concede 500.000 de angajați din administrația publică, conform Digi24.
Conform Newsweek, creșterea salariilor și pensiilor ar putea fi înghețată din cauza creșterii datoriei publice.
Alegerile vor avea loc în noiembrie și decembrie
Amintim că joi, pe 4 iulie, Guvernul a adoptat o hotărâre referitoare la calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale. Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, cetățenii români vor fi convocați să voteze în trei duminici consecutive.
Conform hotărârii adoptate, românii vor fi chemați la urne în trei duminici consecutive. Aceste zile sunt următoarele:
- 24 noiembrie: primul tur al alegerilor prezidențiale;
- 1 decembrie: alegeri parlamentare;
- 8 decembrie: turul doi al alegerilor prezidențiale.
Așadar, alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie pentru primul tur și pe 8 decembrie pentru al doilea tur, iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.
Coaliția de guvernare a încheiat joi, 4 iulie, discuțiile referitoare la calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.
„Astfel, ţinând cont şi de opiniile exprimate de celelalte formaţiuni politice, reprezentanţii Coaliţiei au fost în consens în ceea ce priveşte organizarea alegerilor prezidenţiale, după cum urmează: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, a anunţat PNL.