McDonald’s nu mai poate folosi numele BigMac pentru anumite produse
Un tribunal european a hotărât să anuleze înregistrarea mărcii „Big Mac” pentru produsele din carne de pui, dar a confirmat înregistrarea aceleiași mărci pentru produsele din carne de vită, după o dispută îndelungată cu rivalul irlandez Supermac’s, relatează Financial Times.
Lanțul american de fast-food a popularizat această denumire pentru sandvișurile mari cu burger, înregistrând-o ca marcă înregistrată în UE în 1996.
Supermac’s a susținut că McDonald’s a utilizat drepturile de autor pentru a împiedica extinderea lanțului irlandez în Uniunea Europeană. Curtea a decis că McDonald’s nu a reușit să dovedească utilizarea legitimă a mărcii „Big Mac„, înregistrată în 1996.
În concluzie, restaurantul american nu mai poate folosi marca „Big Mac” pentru produsele din carne de pui. Totuși, numele poate fi folosit pentru produsele din carne de vită.
„Această decizie este una de bun simţ, dar arată modul în care companiile multinaţionale aleg să folosească marcile înregistrate. Este o victorie uriaşă pentru toate firmele mici din lume”, a declarat Pat McDonagh, managing director al Supermac’s.
Decizia poate fi contestată la cea mai înaltă autoritate judiciară din UE, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Disputa a început în urmă cu mai mulți ani
Supermac’s acuză McDonald’s că „intimidează” firmele mai mici prin apărarea mărcilor sale, cu scopul de a înăbuși concurența.
Lupta juridică a început acum câțiva ani, când Supermac’s a încercat să își înregistreze numele în UE ca marcă comercială pentru restaurante.
Dl McDonagh a replicat că McDonald’s nu își folosea marca pentru restaurante. Astfel, alte firme nu ar trebui să fie împiedicate să folosească termenul „Mac” în numele lor.
„Știam, atunci când am pornit în această bătălie, că este un scenariu de tip David contra Goliat”, a declarat dl McDonagh.
McDonald’s a declarat:
„Simbolicul nostru Big Mac este iubit de clienții din întreaga Europă și suntem încântați să continuăm să servim cu mândrie comunitățile locale, așa cum am făcut-o de zeci de ani.”
Lanțul nu a precizat dacă intenționează să facă apel împotriva deciziei.
Hotărârea CEJ revocă marca McDonald’s pentru restaurante și pentru produsele din carne de pasăre, menținând-o doar în ceea ce privește burgerii cu carne roșie la care se referea inițial.
Supermac’s rămâne în litigiu cu lanțul de restaurante cu privire la această marcă în Marea Britanie, deoarece legislația UE privind mărcile comerciale post-Brexit nu se mai aplică în Regatul Unit.