Cercetările celor de la Microsoft, LinkedIn și PwC subliniază cât de rapid schimbă inteligența artificială piața muncii și sugerează modul în care cei care caută un loc de muncă trebuie să se adapteze pentru a reuși.

De asemenea, analiza celor de la Microsoft, LinkedIn și PwC  anticipează creșterea numărului utilizatorilor de inteligență artificială, deoarece piața muncii – care a suferit deja schimbări semnificative în ultimii ani – se va schimba din nou, se spune pe site-ul World Economic Forum.

Raportul anual 2024 Work Trend Index se bazează pe un sondaj efectuat pe 31.000 de oameni din 31 de țări, tendințe de angajare de la LinkedIn, date de productivitate Microsoft 365 și cercetări ale unor companii Fortune 500.

Inteligența artificială generativă ar putea oferi un avantaj

Cercetarea arată că trei sferturi dintre persoanele chestionate folosesc IA generativă la locul de muncă. De fapt, majoritatea celor chestionați  (78%) spune că își aduce propriile instrumente IA la locul de muncă, în special în întreprinderile mici și mijlocii.

Inteligența artificială apare ca un instrument care îi ajută pe oameni să facă față unui ritm și unui volum crescut de muncă, cu care mai mult de două treimi dintre respondenți se luptă (68%), ajutându-i să realizeze sarcinile ușoare.

Cu toate acestea, mulți dintre cei care se bazează pe IA la locul de muncă  (53%) își fac griji că inteligența artificială îi va lăsa fără job.

În ultimii opt ani, angajările pentru roluri tehnice AI au crescut cu 323%, iar companiile se îndreaptă spre abilități non-tehnice, dar cu abilități de a aplica instrumente generative, precum ChatGPT și Copilot.

Două treimi dintre oamenii de afaceri chestionați spun că nu ar angaja un candidat fără abilități de folosirea a inteligenței artificiale. Aproape trei sferturi au spus că ar prefera să angajeze un candidat mai puțin experimentat, cu abilități de utilizare a sistemelor de inteligență artificială, decât un candidat mai experimentat, fără aceste abilități.

inteligență artificială, locuri de muncă
Sursă: Dreamstime

Locurile de muncă care necesită competențe de specialitate AI cresc de 3,5 ori mai rapid

Această tendință este în concordanță cu Barometrul AI Jobs 2024 al PwC, care a constatat că locurile de muncă care necesită competențe de specialitate AI cresc de 3,5 ori mai rapid decât toate locurile de muncă la un loc. Nevoia exponențială de personal calificat în AI a fost pe o traiectorie ascendentă încă din 2016 – cu mult înainte de apariția ChatGPT și a altor modele generative de AI.

Mai mult, analiza PwC pe o jumătate de miliard de anunțuri de angajare din 15 țări arată că, în medie, job-urile destinate specialiștilor în inteligență artificială impun o primă de până la 25% din salariu. 

În timp ce experții în IT beneficiază de cele mai mari prime, competențele AI aduc și dividende pentru profesioniști precum avocați, manageri de vânzări sau contabili.

Acest lucru subliniază și mai mult că abilitățile AI sunt necesare în diferite roluri și industrii. Primele trei job-uri care au adăugat IA la abilitățile și aptitudinile lor pe LinkedIn sunt cele din sfera creativă: scriitori de conținut, designeri grafici și manageri de marketing. 

Creșterea numărului utilizatorilor IA

Lucrătorii înțeleg în mod clar rolul IA pentru a-și spori perspectivele într-o carieră.

Mai mult de trei sferturi dintre persoanele chestionate pentru Indexul tendințelor de muncă 2024 ale Microsoft și LinkedIn au considerat că abilitățile AI vor fi necesare pentru a rămâne competitivi pe piața muncii. 

De asemenea, văd cunoștințele AI ca pe o modalitate de a obține mai repede promovarea (69%) și de a-și extinde oportunitățile de angajare (79%).

Oamenii fac deja asta: participarea la cursurile LinkedIn Learning despre IA pentru profesioniști non-tehnici a crescut cu 160% în ultimele șase luni.