Schimbare drastică pentru toți utilizatorii WhatsApp. Decizia care se va lua cât de curând

WhatsApp logo, telefon

SURSA FOTO: Dreamstime

Poliția ar putea în curând să-ți citească mesajele de pe WhatsApp sau Signal. Asta dacă o solicitare a Europol devine realitate. Despre ce este vorba mai exact?

Europol solicită eliminarea criptării pe WhatsApp

Într-un apel comun făcut public la sfârșitul săptămânii trecute, forțele de poliție europene solicită guvernelor să permită ocolirea criptării mesajelor de pe platformele de comunicare, precum WhatsApp, transmite Le Monde.

Duminică, 21 aprilie, într-un apel semnat de șefii tuturor forțelor de poliție naționale europene, Europol solicită să se pună capăt criptării serviciilor de mesagerie de pe WhatsApp și Signal.

În ultimul deceniu, majoritatea sistemelor de mesagerie de masă au implementat măsuri de criptare end-to-end pentru a-și proteja utilizatorii. Această tehnologie face ca un mesaj să nu poată fi citit, cu excepția expeditorului și a destinatarului. Nici compania care produce sistemul de mesagerie, nici un hacker sau un investigator care îl interceptează nu îl poate citi.

Aceste măsuri, despre care producătorii acestor sisteme de mesagerie spun că sunt esențiale pentru a garanta securitatea unui mesaj împotriva hackerilor, au fost puternic criticate de forțele de poliție și de anumite guverne.

Anul trecut, Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, a cerut punerea în aplicare a unor „backdoors”, cu alte cuvinte, introducerea deliberată a unor vulnerabilități a căror cheie ar fi comunicată doar agențiilor de aplicare a legii.

Specialiștii în criptare se opun unei astfel de măsuri

Această idee de a elimina practic criptarea de pe WhatsApp sau Signal este combătută în unanimitate de specialiștii în criptare, care observă că orice vulnerabilitate va sfârși în mod necesar prin a fi descoperită și exploatată de spioni și infractori din întreaga lume. În februarie, Curtea Uniunii Europene a decis, de asemenea, că impunerea unei slăbiciuni generalizate a criptării ar fi contrară legislației europene.

În textul său publicat duminică, Europol este mai puțin precis, evocând ideea că „există soluții tehnice; acestea necesită pur și simplu flexibilitate din partea industriei, precum și din partea guvernelor”.

Aceasta poate fi o aluzie la propunerea europeană foarte controversată CSAM (sau „control al chat-ului”), care vizează să oblige producătorii de telefoane să detecteze în mod proactiv imaginile de pornografie infantilă înregistrate pe dispozitivele pe care le construiesc. Acest proiect de directivă, încă în discuție la Bruxelles, a suferit mai multe eșecuri în Parlamentul European.