Comisia Europeană a lansat o propunere ambițioasă de introducere a unei diplome universitare europene, care să fie recunoscută în toate țările membre ale Uniunii Europene pentru licențe, masterate și doctorate. Scopul acestei inițiative este simplificarea procesului de echivalare a studiilor, eliminând astfel birocrația și fraudele.

Diplomă universitară europeană recunoscută în toate țările UE

Patru universități din România s-au înscris deja în programul pilot, oferindu-le studenților posibilitatea de a obține o diplomă europeană recunoscută automat în toate statele membre ale UE.

Nu este un program impus, universitățile se înscriu voluntar, pot fi universități private, dar odată pornit acest proces, trebuie să se supună tuturor regulilor și obligațiilor care le revin.

Acest program pilot permite universităților să creeze programe comune, permițând studenților să studieze în diverse universități partenere și să obțină o diplomă comună, mai precizează Comisia Europeană.

De exemplu, un student ar putea urma un semestru la Universitatea Politehnica din București, unul la o universitate din Madrid și un altul la Istanbul, iar pe diploma sa vor fi menționate toate instituțiile de învățământ pe care le-a frecventat, spune Lăcrămioara Diana Robesciu, decanul Facultății de Energetică Politehnică, potrivit stirileprotv.ro.

În plus, diploma europeană va fi emisă în același format și după aceleași criterii în toate statele membre, iar standardul de imprimare a documentului, limba și fonturile de tipărire vor fi standardizate, eliminând astfel orice obstacol birocratic, potrivit comisarului european pentru Educație, Iliana Ivanova.

„Ceea ce face această diplomă este că elimină această birocrație a recunoașterii reciproce”, declară Iliana Ivanova.

140 de universități s-au înscris în programul pilot. Patru sunt din România: Universitatea Politehnica și Universitatea București, Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

Comisia Europeană propune o abordare treptată

Având în vedere diversitatea sistemelor europene de învățământ superior din întreaga Europă, Comisia Europeană propune o abordare treptată pentru statele membre în direcția obținerii unei diplome europene, cu două posibile puncte de intrare:

  • O etichetă europeană pregătitoare: o etichetă ar oferi o marcă europeană puternică. Aceasta ar urma să fie acordată programelor universitare comune care îndeplinesc criteriile europene propuse: studenții primesc un certificat de diplomă europeană, împreună cu diploma lor comună.
  • O diplomă europeană: acest nou tip de calificare s-ar baza pe criteriile comune și ar fi ancorat în legislația națională. Acesta ar fi acordat fie în comun de mai multe universități din țări diferite, fie, eventual, de o entitate juridică europeană înființată de astfel de universități: elevii primesc o „diplomă europeană” care este recunoscută automat.

Comisia va facilita și va sprijini statele membre în eforturile de obținere a diplomei europene printr-o serie de acțiuni concrete, inclusiv un laborator de politici privind diplomele europene sprijinit de programul Erasmus +, care urmează să fie înființat în 2025, cu scopul de a implica statele membre și comunitatea învățământului superior în elaborarea de orientări în vederea obținerii unei diplome europene.

În 2025, Comisia intenționează să lanseze „proiecte privind parcursurile universitare europene” în cadrul programului Erasmus + pentru a oferi stimulente financiare statelor membre, împreună cu agențiile lor de acreditare și de asigurare a calității, universitățile, studenții, partenerii economici și sociali, pentru a se implica în calea obținerii unei diplome europene.