Schimbare imensă la pensii
Schimbare imensă la pensii! Hotărârea privind modificarea formulei de recalculare a pensiilor, care ar putea aduce majorări semnificative pentru beneficiari, va fi luată de Curtea Constituțională a României (CCR). Noua lege a pensiilor a devenit oficială și a intrat în vigoare la 1 septembrie.
Pensionarii cu pensii mici, care beneficiază de indemnizația socială de 1.281 de lei, nu au primit sume suplimentare în urma recalculării.
Cei care au lucrat în condiții speciale, grele sau care au beneficiat de încadrare în grupele de muncă își exprimă nemulțumirea, întrucât recalcularea pensiilor le-a adus fie sume nesemnificative în plus, fie nicio creștere. Legea pensiilor a prioritizat majorările pentru cei care au acumulat un număr mare de ani de muncă.
În acest context, unii pensionari au decis să conteste în instanță formula de recalculare a pensiilor, considerând că aceasta nu include nicio indexare sau beneficii suplimentare pentru cei care au lucrat în condiții speciale ori s-au încadrat în grupele de muncă.
Potrivit unui articol publicat în exclusivitate de Newsweek aseară, un pensionar a obținut deja o victorie în instanță, iar Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să analizeze constituționalitatea formulei de recalculare prevăzute în legea pensiilor.
În cazul în care CCR va declara această formulă ca fiind neconstituțională, recalcularea pensiilor ar putea suferi modificări semnificative.
Contestații
Alți trei pensionari au obținut câștig de cauză în procesele intentate împotriva Casei de Pensii. Cererile acestora urmează să fie analizate de Curtea Constituțională a României (CCR). Tribunalul Vâlcea a înaintat către CCR dosarele care invocă excepția de neconstituționalitate a articolului 144, alineatul (1), din Legea nr. 360/2023.
Articolul 144, alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 prevede că „la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile calculate conform legislației anterioare devin pensii în sensul prezentei legi și se recalculează prin aplicarea formulei care înmulțește numărul total de puncte acumulate cu valoarea punctului de referință stabilită la articolul 84. Excepție fac pensiile acordate în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor înainte de data de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform prevederilor articolului 154″.
Conform articolului 154 din lege, se stipulează că, odată cu intrarea în vigoare a acesteia, pensiile stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001 în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor vor primi un număr total de puncte.
Acesta va fi calculat prin raportarea cuantumului pensiei aflat în plată sau cuvenit la valoarea punctului de referință specificată la articolul 84. De asemenea, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, recalcularea acestor pensii va fi realizată din oficiu. Procedura implică determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii, conform noilor prevederi legale.
Ce se va întâmpla cu pensiile
Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să analizeze constituționalitatea formulei de recalculare prevăzută în legea pensiilor.
Instituția poate decide că întreaga formulă este neconstituțională sau doar anumite părți ale acesteia. În cazul în care se constată o neconstituționalitate, formula va trebui modificată în Parlament pentru a respecta normele constituționale.
Astfel, este posibil ca în Parlament să fie aduse modificări formulei, pentru a asigura creșterea pensiilor și pentru a compensa pensionarii care consideră că au fost defavorizați de prevederile actuale ale legii pensiilor.