Schimbare importantă în Codul Rutier! Veți primi o amendă usturătoare dacă nu știți acest detaliu

Șoferii se vor panica ori de câte ori vor avea în fața ochilor un polițist pentru că vor fi conștienți că, dacă încalcă această regulă de circulație, vor primi amenzi usturătoare. Noile modificări care îi vizează pe conducătorii auto au fost incluse în Codul Rutier.

În București și în marile orașe ale României traficul a ajuns să fie marea problemă cu care se confruntă zilnic, mii de șoferi. Cel mai des, cauza circulației infernale este cauzată de graba șoferilor, care vor să ajungă într-un anumit loc, într-un timp relativ scurt. Legislația rutieră în vigoare prevede amenzi consistente pentru șoferii care nu permit mașinilor blocate deja în intersecție să o părăsească. Dacă nu le vor da acestora prioritate, sunt pasibili de o amendă importantă. Conducătorii care obişnuiesc să intre în intersecţii fără a le permite să iasă celor care au rămas blocaţi anterior în acestea riscă, dacă sunt surprinşi de poliţiştii rutieri, să primească amenzi ce pot depăşi chiar şi 1.000 de lei. Potrivitv Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stabileşte că “nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia” reprezintă o contravenţie, iar şoferul va fi amendat pentru această faptă.

O altă sancțiune îi privește pe șoferii care țin în mână telefonul sau alte dispozitive mobile, la volan, vor fi sancționați cu 20 de puncte amendă și le va fi suspendat permisul de conducere, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne. Proiectul modifică legislația privind circulația pe drumurile publice și prevede interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (de exemplu, tablete). Acum, legislația prevede că șoferilor „le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip <>”, iar noua prevedere ar urma să fie: „în timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.âini>