Schimbare importantă în justiţia din România: numele acestor părţi implicate în dosare vor deveni anonime

Ministerului Justiţiei a implementat o nouă schimbare importantă ce va afecta atât dosarele noi, cât şi cele deja înregistrate. Noua funcţie a aplicaţiei ECRIS va permite anonimizarea numelui unei singure părți din anumite dosare.

Ministerul Justiţiei transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că a implementat o nouă funcţiei în cadrul aplicaţiei ECRIS.

ECRIS este un sistem informatic de gestiune a dosarelor, documentelor şi a tuturor informaţiilor legate de cazuri în instanţe, parchete şi Ministerul Justiţiei, fiind dedicat susţinerii informatice a activităţilor din sistemul justiţiei în contextul noii societăţi informaţionale.

“Ministerul Justiției a dezvoltat o nouă funcție a aplicației ECRIS, care permite, la replicarea pe portalul https://portal.just.ro/, anonimizarea numelui unei singure părți din dosarele privind traficul de persoane (L.678/2001, art. 12 și art. 210 NCP) și traficul de minori (L.678/2001, art. 13 și 211 NCP), în speță numele victimelor infracțiunilor.

După anonimizare, numele victimelor vor fi înlocuite cu un text de protejare”, se arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.

Această funcţie poate fi utilizată şi în cazul dosarelor care sunt deja înregistrate şi publicate pe portalul instanţelor, transmite Ministerul Justiţiei.

“Funcția se poate utiliza atât pentru dosarele noi, cât și pentru dosarele deja înregistrate, care sunt publicate pe portalul instanțelor. Pentru dosarele care au fost bifate anterior în mod automat ca și confidențiale și nu s-au publicat pe portal, funcția de anonimizare a numelui uneia dintre părți se poate utiliza, dar în aceste dosare trebuie mai întâi să se de-bifeze bifa de dosar confidențial.

Această funcție, care se poate folosi și în alte dosare, indiferent de obiect, atunci când instanța consideră că se impune anonimizarea numelui uneia dintre părțile unui dosar, a fost deja inclusă în aplicația ECRIS și a fost transmisă instanțelor judecătorești spre aplicare în prima săptămână a lunii noiembrie”, mai precizează Ministerul Justiţiei.

Acum, CSM va trebuie să emită o hotărâre prin care să se instituie în sarcina instanțelor obligația de a își organiza activitatea de înregistrare a dosarelor.

“Cu această ocazie, Ministerul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să întreprindă demersurile necesare pentru a emite o hotărâre a CSM prin care să se instituie în sarcina instanțelor obligația de a își organiza activitatea de înregistrare a dosarelor, într-un mod care să permită anonimizarea numelui victimelor de la momentul introducerii pentru prima dată a datelor despre dosar în sistemul informatic ECRIS și emiterea numărului de dosar, dar și actualizarea publicării dosarelor în care au fost anonimizate ambele părți”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.