Amendamentele au fost propuse de liderul rus în mesajul său anual către Adunarea Federală şi aprobată de cele două Camere parlamentare. Modificările prevăd, între altele, creşterea prerogativelor Parlamentului cu menţinerea controlului prezidenţial asupra instituţiilor puterii.
Demnitarilor le va fi interzis să aibă cetăţenie străină şi rezidenţă în străinătate, iar legislaţia rusă va avea prioritate în raport cu cea internaţională. Pentru prima dată, în Constituţie vor fi incluse garanţii sociale, inclusiv salariale. Cel mai discutat însă şi controversat amendament, aplicabil o singură dată, îi oferă dreptul lui Vladimir Putin să candideze la două noi mandate prezidenţiale.
Liderul de la Kremlin a declarat că organizarea plebiscitului a devenit posibilă deoarece Rusia a reuşit să prevină o evoluţie explozivă a epidemiei, situaţia – a spus el – normalizându-se treptat. Putin a cerut autorităţilor responsabile să asigure securitatea medico-sanitară totală a secţiilor de votare şi a procesului de vot.
În Rusia, numărul bolnavilor de coronavirus a crescut, astăzi, cu peste 9 mii, la aproape 415.000, cel al deceselor cu 162, la 4.855, iar al pacienţilor vindecaţi cu 4 mii, la 176.000.
Ce spune Vladimir Putin
”Vom organiza votul naţional rus asupra adoptării revizuirii Constituţiei la 1 iulie 2020. Această dată este perfectă”, a declarat Putin după o reuniune în sistem de videoconferinţă privind acest scrutin prevăzut iniţial pentru luna aprilie, dar amânat din cauza pandemiei de COVID-19.
Vladimir Putin, care se află la putere în ultimii 20 de ani fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru, este cel mai longeviv lider rus sau sovietic după Stalin.