Andreea Moldovan a declarat, vineri că în România există încă secții libere care pot îngriji pacienții infectați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă, însă nu este suficient personal care să-i poată îngriji.

În acest context, potrivit secretarului de stat, ordonanţa care permite unor medici de alte specialităţi să trateze bolnavii diagnosticaţi cu noul coronavirus îi ajută atât pe medici, cât şi pe pacienţi.

Precizările acesteia vin în contextul în care, Andreea Moldovan a fost întrebată care sunt specialităţile medicale care vor putea intra în Terapie Intensivă şi într-o secţie COVID.

„Practic, sunt acele specialităţi înrudite, pe lângă pneumologie, boli infecţioase, există cardiologie, medicină internă, imunologie, alergologie, geriatrie, există pediatria şi neonatologia pentru populaţia pediatrică. Acestea sunt în primul rând specialităţile înrudite care au colaborat şi au ajutat, dar pe lângă aceste specialităţi şi alte specialităţi medicale pot ajuta în tratamentul pacienţilor cu infecţie COVID”, a explicat Moldovan.

Nu orice medic poate gestiona situația de la ATI

Totodată, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a mai subliniat faptul că un medic de altă specialitate nu va fi capabil să facă munca unui medic de terapie intensivă. Totuși, acesta ar putea ajuta la îngrijirea pacientului cu COVID.

„Un medic inclusiv de boli infecţioase nu va fi niciodată capabil să facă munca unui medic de terapie intensivă în ceea ce priveşte intubarea pacienţilor sau îngrijirea la un nivel extrem de înalt a acestora. Drept pentru care niciodată nu se vor putea face astfel de schimburi. Dar pe de altă parte, un medic de boli infecţioase va putea să meargă să ajute un medic anestezist pe partea de terapie, pe parte de îngrijirea pacientului, pe parte de colaborare în ceea ce priveşte managementul corect al unui pacient. Deci clar nu vom merge cu aceste specialităţi spre alte specialităţi care sunt absolut individuale şi care nu pot să fie înlocuite.

De asemenea, dacă va fi un pacient cu o urgenţă chirurgicală şi infecţie COVID cu siguranţă nu va putea un medic internist să meargă să proceseze o intervenţie chirurgicală, ci din contră aceasta va fi făcută de către medicul chirurg, dar care va putea să fie ajutat pe partea de îngrijirea pacientului şi de medici din alte specialităţi”, a afirmat Andreea Moldovan.

În ceea ce privește noua ordonanță, Andreea Moldovan susține că aceasta vine în contexutl în care sunt secţii care pot îngriji pacienţi COVID, dar nu au personalul necesar.

„Alt motiv pentru care am făcut ordonanţă este pentru că sunt şi secţii neocupate, cu specific chirurgical, care au posibilităţi să îngrijească pacienţi cu infecţie COVID care au nevoie de o suplimentare a oxigenului şi în care nu există personal care să îi poată îngriji, practic, avem locuri unde pacienţii ar putea să fie îngrijiţi cum trebuie, dar nu avem personalul care să îi îngrijească şi atunci prin această ordonanţă ajutăm atât medicii ca să poată să îşi conducă activitatea medicală protejaţi, dar bineînţelesc cu nişte rigori pe care le urmăm fiecare dintre noi, iar pe de altă parte dorim să ajutăm şi pacienţii ca să ajungă în locuri unde pot să fie îngrijiţi corect şi unde să aibă şi parte la acces medical”, a mai transmis secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu