Proiectul a fost adoptat cu 182 de voturi pentru, 93 de voturi împotrivă și 2 abțineri.
Potrivit deputatului PNL, Gabriel Andronache, co-iniţiator al actului normativ, în raport cu legea în vigoare, această reglementare vine să elimine „o impunitate de natură penală” pentru conducătorul ANCOM.
„Este o lege în vigoare – OUG 22 – care spune că şeful acestei instituţii nu răspunde penal pentru abuz în serviciu. Şi am devenit co-iniţiator dintr-un singur motiv: acela că această reglementare, acest demers este unul bun, şeful acestei instituţii va răspunde penal pentru abuz în serviciu”, a explicat Andronache.
Florin Roman a anunțat că analizează posibilitatea atacării legii la CCR
„Am crezut că, după ce Liviu Dragnea a intrat în puşcărie, nu vom mai avea şedinţe ale Camerei Deputaţilor în care se încalcă regulamentul, cutumele.
Gabi Andronache a semnat acest proiect de lege la îndemnul meu că am crezut că chiar ne dorim cu adevărat că găsim o soluţie la reglementarea pieţei ANCOM, extrem de sensibilă. Din păcate, nu se întâmplă aşa, se întâmplă exact un atac politic la ANCOM, ceea ce partenerii noştri europeni vor fi foarte interesaţi de această lovitură de palat. (…)
În momentul în care vom avea majoritate pe viitoarea legislatură, vom reduce numărul de membri din toate autorităţile de reglementare şi vom scoate afară toţi ideologii politici. (…)
Vom vota împotrivă şi, după ce o veţi trece şi de Senat, analizăm posiblitatea atacului la CCR”, a spus Florin Roman.
Ce spune PSD
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut că 20 de state la nivel european au comitet de reglementare, iar România se află printre cele care nu au. „Celelalte agenţii de reglementare – ASF, ANRE – au comitet de reglementare.
S-a spus foarte fals că, prin acest proiect, PSD-ul numeşte pe cineva. Nu. Creăm un cadru legislativ, urmând ca, după ce această lege va fi promulgată şi va fi în vigoare, se va discuta în Parlament de către toate grupurile parlamentare, conform ponderii parlamentare aşa cum s-a întâmplat şi la celelalte agenţii şi Parlamentul va învesti o nouă conducere”, a spus Simonis.
Ce spun amendamentele
Potrivit unui amendament adus la proiectul de lege, „funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ANCOM sunt funcţii de demnitate publică asimilate funcţiei de ministru, respectiv secretar de stat, care conferă dreptul la organizarea cabinetului demnitarului, în conformitate cu dispoziţiile Codului administrativ, cu modificările şi completările ulterioare”.
Un alt amendament adoptat de Comisia juridică prevede că „membrii Comitetului de reglementare acţionează în mod independent de orice interes al participanţilor la piaţa comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale, nu pot solicita şi accepta instrucţiuni directe din partea vreunei entităţi publice ori private în îndeplinirea atribuţiilor de reglementare care le revin, nu pot desfăşura activităţi cu caracter lucrativ în sectorul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale, cu excepţia celor cu caracter didactic de instruire şi formare profesională, nu pot deţine acţiuni sau părţi sociale şi nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere ale societăţilor cu obiect de activitate în sectorul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANCOM, în condiţiile legii.
Acestora li se aplică în mod corespunzător dispoziţiile cap. IV ‘Alte conflicte de interese şi incompatibilităţi’ din cadrul titlului IV ‘Conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice’ al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”.