O nouă modificare a Codului Rutier stârnește nemulțumire printre șoferi. Conducătorii auto sunt revoltați de posibilitatea de a rămâne fără permis de conducere în urma unei proceduri care nu este considerată 100% fiabilă. Despre ce este vorba?
Șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permis de conducere. Acest lucru se întâmplă până la sosirea rezultatelor analizelor de sânge, conform noilor modificări ale Codului Rutier.
Aceasta schimbare a provocat indignare în rândul românilor. Oamenii au inițiat o petiție online solicitând anularea acestor modificări. Ei sunt nemulțumiți de posibilitatea de a rămâne fără permis timp de câteva luni, cât durează uneori procesarea rezultatelor de sânge. Până acum, petiția a adunat peste 50.000 de semnături.
„Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să anulați de îndată prevederile OUG 84/2024, care lasă fără permis șoferi nevinovați! Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, în weekend, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale”, se arată în petiție.
Un șofer a rămas fără permis de conducere din cauza că a luat Nurofen
Unii șoferi refuză testarea cu drugtestul deoarece jumătate dintre aceste teste au arătat rezultate fals pozitive.Un șofer cu peste 10 ani de experiență, a fost oprit de poliție în luna mai. El se plimba prin comună și a fost testat cu aparatul drugtest. Spre surprinderea sa, rezultatul a indicat prezența amfetaminei.
Singura lui „vină” a fost că luase un Nurofen pentru durerea de măsea. Acesta a mărturisit că nu a consumat droguri niciodată. El și-a exprimat temerea că toată procedura poate dura chiar și 7 luni.
Părerile despre drugtest sunt împărțite
În trecut, conducătorii auto care refuzau testarea cu drugtestul erau duși la o unitate de medicină legală. Aici li se recoltau probe. Ei puteau să conducă în continuare dacă cadrele medicale își dădeau acordul. În acest caz, un șofer își putea păstra permisul până la sosirea rezultatelor analizelor.
Părerile acum sunt împărțite. În timp ce unii șoferi se opun noilor modificări, alții consideră că acestea erau necesare. Aceștia din urmă nu uită tragediile provocate de șoferii drogați și băuți.
„Urât. Cum să rămâi fără permis dacă testele nu sunt 100%”, a comentat un conducător auto.
Noile modificări aduse prin Codul Rutier
Noile modificări din Codul Rutier urmăresc reducerea timpului de așteptare pentru rezultatele probelor biologice pentru droguri. Alexandru Popa, reprezentant al Direcției Rutiere din cadrul IGPR, a oferit o serie de explicații. El a spus că presiunea asupra instituțiilor de medicină legală a devenit foarte mare. Acesta este și un motiv pentru care s-a decis ca analizele să poată fi efectuate și în laboratoarele specializate ale Poliției Române, precum și în orice unitate acreditată în acest sens.
„Presiunea asupra instituțiilor de medicină legală a devenit una foarte mare și noi am previzionat acest lucru, context în care s-a stabilit ca determinarea analizelor să se poată face și în laboratoarele de specialitate ale Poliției Române, precum și în orice unitate acreditată în acest sens.”, a arătat acesta.
Avocații subliniază că procedura de recuperare a permisului este complicată până la obținerea rezultatelor analizelor. Instanțele de judecată consideră că, în cazul constatării unei astfel de infracțiuni, dovada înlocuitoare este fără drept de circulație și permisul nu poate fi eliberat până la finalizarea cercetării penale.