Se reține permisul de conducere pe loc

Poliția Română avertizează conducătorii auto cu privire la riscurile asociate consumului de medicamente care pot avea efecte psihoactive.

În conformitate cu informațiile furnizate, anumite substanțe medicamentoase pot genera rezultate pozitive la teste de screening pentru droguri, utilizate frecvent de autorități în controlul rutier.

Această situație a determinat Poliția să aplice măsuri preventive severe. Printre ele se numără reținerea permisului de conducere până la confirmarea rezultatelor prin teste de laborator.

Pe 28 iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 84/2024, introducând noi reguli privind verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan.

Potrivit noilor prevederi, șoferii care refuză testarea rapidă sunt obligați să se supună recoltării de mostre biologice la cea mai apropiată unitate medicală. Permisul de conducere este reținut până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator.

”Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive. În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanţe psihoactive, aceştia sunt conduşi la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice. În lipsa unor indicii cu privire la prezenţa în organismul acestora a substanţelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situaţie, despre săvârşirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală”, a transmis, miercuri, Poliţia Română.

permis de conducere permis auto
SURSA FOTO: scoalarutiera.ro

15-20% din mostrele biologice au ieșit pozitive, dar infirmate la laborator

În perioada 2021–2023, aproximativ 15-20% din mostrele biologice prelevate de la șoferii testați pozitiv cu aparatele de screening au fost ulterior infirmate de analizele de laborator.

Această discrepanță este adesea atribuită naturii diferite a testelor utilizate: cele rapide de orientare utilizate de poliție versus testele de diagnostic precise efectuate de Institutul Național de Medicină Legală.

”De asemenea, este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului şi al drogurilor, însă o categorie aparte de substanţe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”, a mai transmis instituţia.

test antidrog
SURSA FOTO: Dreamstime

Medicamentele pot produce rezultate fals pozitive

Poliția spune că este necesar să verificăm prospectul medicamentelor înainte de a conduce, pentru a identifica posibilele efecte psihoactive.

Această recomandare vine în contextul în care unele medicamente, deși legale și prescrise medical, pot influența abilitățile necesare pentru conducerea în siguranță a unui autovehicul.

Există numeroase medicamente care, deși nu sunt interzise, pot produce rezultate fals pozitive la testele rapide de droguri.

Printre acestea se numără unele:

  • antibiotice
  • antiinflamatoare
  • sau antialergice

Este vorba despre cele care conțin substanțe chimice ce pot activa detectoarele de droguri utilizate de poliție.

”Astfel, există reacţii fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”, afirmă ei.