Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunțat duminică seară că luni se va lua oficial decizia cu privire la ridicarea limitării de vârstă a persoanelor care pot primi vaccinul AstraZeneca. Acesta a spus că s-a observat o reticenţă a unora dintre români cu privire la acest vaccin, explicând însă că este o „falsă problemă”.
„De mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca.”
„Luăm în calcul chiar, practic, eliminarea limitărilor de vârstă şi, important de menţionat, această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice, şi nu dintr-un cu totul alt motiv. Nu aş vrea să se lase de înţeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante”, a anunţat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, duminică, într-o emisiune la Antena 3.
Vaccinul AstraZeneca este eficient și pentru persoanele de peste 55 de ani
Acesta a precizat că există o recomandare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în ceea ce privește ridicarea restricţiilor privind limita de vârstă pentru acest vaccin. Valeriu Gheorghiță a punctat că există studii clinice în derulare care demonstrează că acesta poate fi inoculat şi este eficient şi la persoanele de peste 55 de ani. De asemenea, există și experienţa Marii Britanii pe câteva milioane de pacienţi care arată „eficienţa indubitabilă a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani”.
Nu în ultimul rând, șeful CNCAV a explicat că în rândul persoanelor care au primit prima doză din acest vaccin a scăzut rata infectărilor, în Marea Britanie, cu peste 94% la o lună de la administrarea primei doze din acest ser.
Valeriu Gheorghiță: Există o reticență pe care am sesizat-o
În prezent, la nivel național sunt disponibile aproape 400.000 de doze în stoc, însă pe măsură ce persoanele sunt programate la imunizare acestea sunt distribuite, a mai spus Gheorghiță. În plus, tot din acest stoc va fi asigurat şi rapelul celor care au primit deja prima doză din serul AstraZeneca, având în vedere că 14 aprilie va fi prima zi de rapel cu acest ser. El a precizat că, la acest moment, 200.000 de doze sunt deja utilizate în România.
„Este, categoric, o reticenţă pe care şi noi am sesizat-o, în ultima perioadă, faţă de acest tip de vaccin. Din punctul nostru de vedere, este o falsă problemă”, a arătat Gheorghiţă.
El a subliniat importanţa vaccinării, indiferent de tipul de vaccin folosit, pentru reducerea cazurilor grave de COVID-19.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin