Schimbare semnificativă în sistemul de pensii. Reglementările din noua lege au implementat modificări în modalitatea de calcul. De exemplu, seniorii cu stagii de cotizare contributive de peste 25 de ani, au parte de puncte suplimentare.

Sistemul de pensii a trecut printr-o schimbare semnificativă de la 1 septembrie

Acestea sunt numite „puncte de stabilitate”. Fiecare punct de stabilitate are o valoare de 81 de lei și sunt adăugate la punctajul total. Românii primesc 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25-30 de de ani.

Cei care au lucrat peste 30-35 de ani primesc 0,75 puncte pentru fiecare an. Totodată, cei care au lucrat peste 35 de ani primesc câte un punct pentru fiecare an.

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionar
SURSA FOTO: Dreamstime

Au fost stabilite anumite condiții și pentru seniorii care au muncit în condiții speciale

Au fost stabilite anumite condiții și pentru pensionarii care au muncit în condiții deosebite sau speciale. Mai precis, aceștia au dreptul să iasă mai repede la pensie.

Noua lege stabilește că sunt acordate perioade suplimentare pentru stagiile de cotizare în condiţii deosebite sau în condiţii speciale. Acestea constituie stagiu de cotizare în condiții normale.

Modalitatea este următoarea. Sunt acordate 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă sau 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă.

Formula de calcul a pensiei ține cont de două elemente

Noua lege a pensiilor, aplicată de la 1 septembrie 2024, arată că formula de calcul a pensiei ține cont de două elemente. Este vorba despre VPR şi numărul total de puncte. VPR reprezintă valoarea punctului de referinţă.

Valoarea punctului de referinţă este obținută prin împărțirea VPP la numărul minim de ani de contributivitate, respectiv 25. VPP reprezintă valoare punctului de pensie.

Numărul total de puncte este obținut prin numărul de puncte de contributivitate, împreună cu punctele de stabilitate și punctele asimilate sau necontributive.

De asemenea, punctul de contributivitate anual este suma punctelor de contributivitate lunare împărțită la 12.

Punctajul lunar de contributivitate se calculează prin împărțirea venitului brut lunar realizat la câștigul salarial mediu brut pe țară în luna respectivă.

În momentul de față, un pensionar care a muncit 31 de ani primește 3,25 puncte de stabilitate în plus la pensie, respectiv 263 de lei.