Prețurile alimentelor de bază s-ar putea reduce. Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul ar fi ajuns la un acord cu magazinele pentru scăderea prețurilor.
Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul ar fi stabilit un acord cu magazinele pentru scăderea preţului la unele alimente.
Conform surselor, acordul dintre Guvern și magazine este făcut pentru o perioadă de trei luni, iar dacă planul va funcţiona, înţelegerea va fi prelungită.
Guvernul ar putea adopta o ordonanță de urgență
La polul opus, dacă se va observa că acordul nu funcționează, adică magazinele nu au redus prețurile, atunci Guvernul va veni cu o ordonanţă de urgenţă, spun surse guvernamentale pentru Antena 3.
Astfel, Guvernul condus de Marcel Ciolacu nu va renunța planul de scădere a prețurilor la alimentele de bază. Laptele, pâinea, carnea sau fructele sunt câteva dintre produsele al căror preț ar putea să fie plafonat.
Cu toate că pare o măsură bună pentru buzunarele românilor, specialiști avertizează că ar putea avea efecte negative.
După primele consultări avute cu premierul Marcel Ciolacu, magazinele precizează că alimentele de bază se vor ieftini, însă nu se știe când și cu cât.
Guvernul a venit cu două propuneri pentru magazinele din România: limitarea adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raft, sau suspendarea pe termen limitat a taxelor impuse de marii retaileri, care intră în componența prețurilor.
Magazinele vor reduce prețurile
În urma consultărilor care au avut loc, marți, la Palatul Victoria, George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, a declarat marți că discuțiile au avut doar un caracter exploratoriu. Cu toate acestea, el a subliniat importanța luării unei decizii care să cuprindă toți actorii din lanțul economic, în loc să se limiteze doar la comercianți sau la sectorul de procesare.
George Bădescu a precizat că nu au fost discutate cifre numerice în timpul reuniunii și că următoarea sesiune va implica probabil convenirea unei liste de bunuri specifice. El a mai explicat că intenția este ca măsurile să fie puse în aplicare temporar ca soluție pe termen scurt sau ca măsură provizorie.
”Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete, s-a făcut un sumar al produselor care putea să intre pe… în general produsele de bază, aşa cum sunt ele definite şi în codurile CAEN… e vorba de carne, lapte, ouă, legume-fructe, panificaţie, nimic deosebit (…) Încă nu am ajuns foarte departe, pentru că aceasta a fost, să spunem, o discuţie exploratorie, însă este important că decizia va fi luată pentru toţi operatorii de pe lanţul economic, deci nu se va limita doar la comercianţi sau în zona de procesare”, a declarat George Bădescu.