Schimbare în toate magazinele din România!
Schimbare în toate magazinele din România! În cadrul conferinței „PRIA Competition and Circular Economy”, ministrul Mircea Fechet a anunțat că Schema de Garantare a Returnării (SGR) va deveni operațională în 70 de zile.
El a subliniat importanța unui management diligent pentru a preveni problemele legate de concurență.
„Vreau să abordez subiectul drag mie – Sistemul de Garanţie-Returnare. Vă anunţ că mai sunt doar 70 de zile până când SGR va intra în funcţiune.
La minister, dimineaţa, când ajung, tot cabinetul meu ştie şi, pe lângă rutina uzuală pe care o am legată de agenda zilei, de cafea şi alte astfel de obiceiuri, toată lumea ştie să îmi spună câte zile mai sunt până începe Sistemul Garanţie – Returnare”, spune ministrul.
De asemenea, el a mai spus că este vorba despre reciclare și despre sistemul de circularitate. Ministrul spune că atunci când se vorbește despre Sistemul Garanţie – Returnare, trebuie să se vorbească și despre modul în care va fi adaptat.
El spune că momentan sistemul se ocupă de ambalajele de unică folosință. Oficialul român spune că visează la momentul în care sistemul va gestiona și alte ambalaje. El făcea referire la cele cu utilizare multiplă.
„Tocmai din acest motiv, în orice zi doriţi să ştiţi, mă puteţi întreba. Ştiu, la orice minut al zilei, exact cum stăm cu cu acest timeline. Vorbim despre reciclare şi despre circularitate. Fără îndoială că atunci când discutăm despre Sistemul Garanţie – Returnare va trebui să discutăm şi despre cum îl adaptăm la acest model. El se referă, astăzi, strict la ambalaje de unică folosinţă, înţelegând că mai avem mult de lucru până acolo.
Nu pot să nu visez, nu pot să nu-mi imaginez că în viitor, Sistemul Garanţie – Returnare va gestiona nu doar ambalaj „one way”, dar să gestioneze, aşa cum se întâmplă în alte state, şi ambalajele cu utilizare multiplă. Fără îndoială că nu mă pot referi aici decât la ambalajele de sticlă, în primul rând, nu că nu s-ar putea refolosi şi plasticul.”, a spus Mircea Fechet.
SGR trebuie gestionat cu atenţie
Oficialul a subliniat necesitatea unei gestionări meticuloase a SGR din cauza accesului său la o multitudine de informații. Potrivit lui, acestea ar putea duce la probleme legate de concurență.
„N-aş vrea să se înţeleagă vreo secundă că nu mă preocupă şi acest subiect (al concurenţei, n.r.), pentru că nimic nu este mai devastator pentru economie decât o problemă de concurenţă. Fie că vorbim despre modul în care va trebui să gestionăm cu atenţie Sistemul Garanţie – Returnare, care va avea acces la nişte informaţii care ar putea să pună şi probleme de concurenţă (…)
Niciun mic producător de băuturi sau producător care pune pe piaţa ambalaje nu va suferi din punct de vedere al concurenţei, şi asta legat de Sistemul Garanţie – Returnare.
La fel cum stau şi mă întreb, cunoscând anumite practici mai puţin plăcute care se întâmplă în materia colectării, sortării, depozitării, reciclării. Mă întreb atunci cum se uită firmele de bună credinţă care îşi fac treaba aşa cum trebuie, din punct de vedere al concurenţei când văd că în aceeaşi piaţă cu ei, există alte entităţi care scurtcircuitează sistemul, fac ce fac şi şmecheresc statul. Şi totuşi rezistă”, a punctat demnitarul.
El este de părere că autorizația de mediu este un instrument capabil să responsabilizeze piața.
Data de punere în funcțiune a RetuRO, prelungită
La 13 septembrie, RetuRO a solicitat o prelungire de cel puțin trei luni pentru a pune în aplicare SGR. Aceștia au invocat natura extrem de complexă a sistemului, care necesită un termen specific pentru dezvoltarea și testarea corespunzătoare, precum și pentru a asigura o integrare mai ușoară a tuturor părților implicate.
Printre principalele motive invocate pentru cererea de prelungire a lansării SGR se numără și lipsa cunoștințelor fundamentale ale publicului cu privire la modul de funcționare a sistemului.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat, a doua zi, că se opune prelungirii termenului de implementare a schemei de garantare a returnării.
„Poziţia mea pe acest subiect este una clară şi foarte fermă şi mă bucur că această decizie am putut să o iau împreună cu primul ministru, împreună cu ceilalţi miniştri pe care i-am consultat, respectiv faptul că termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Acest termen nu este negociabil, iar eu consider că o ţară nu se poate construi din amânări”, a arătat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Sistemul de garanție RetuRO a luat naștere prin intermediul unui consorțiu format din trei actori privați:
- Asociația Berarii României pentru Mediu (30%)
- Asociația Producătorilor de Băuturi Nealcoolice pentru Sustenabilitate (30%)
- Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%).
În plus, există un acționar public, statul român, reprezentat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).